Umjesto na Korzo spomenik Parlovu u skriveni park kod Karoline

Mate Parlov
Mate Parlov

Grad Pula, odnosno gradonačelnik Boris Miletić, prihvatio je prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule za postavljanje spomenika Mati Parlovu na lokaciji parka između dva ulaza u Karolinu. Prema pojašnjenju odluke svrstane u akte gradonačelnika za ožujak, 19. listopada prošle godine Hrvatski boksački savez je podnio zamolbu Gradu za dobivanje suglasnosti za postavljanje spomenika najvećem hrvatskom sportašu 20. stoljeća Mati Parlovu u Puli.

Traženo Korzo ili ispod Arene

U inicijativi je, tada, priložena suglasnost obitelji Mate Parlova te je predloženo nekoliko lokacija postavljanja spomenika, odnosno, predložene su lokacije na Korzu nasuprot kafića Mate Parlova, odnosno u parku ispod Arener, točnije Faverijske ulice između dijela Amfiteatarske ulice i Prolaza Nevenke Zacchigne.

Takva inicijativa proslijeđena je Odboru za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule, koji je na svojoj sjednici, pak, inicijativu o postavljanju spomenika prihvatio, ali predložio dvije druge lokacije za postavljanje spomenika. Međutim, potpuno su promašene. Čak je iz gradske uprave bilo govora da se spomenik postavi ispred Doma sportova koji nosi ime Mate Parlova na Verudi iako nikome nije jasno kakve je veze legendarni boksač imao s Domom sportova koji već nosi njegovo ime. Druga je, pak, koju je na žalost Grad prihvatio, park između dva ulaza na Karolinu. Park je lijepo uređen, ali u njega ulaze dva kućna ljubimca ujutro i jedan zaljubljeni par poslijepodne. Potpuno neprimjereno najvećeg sportašu i jednom od simbola Pule, čovjeku kojem se 20 milijuna ludi bivše države dolazilo "klanjati" u naš grad.

No, ovo ne treba čuditi jer Grad Pula se nije sam sjetio izraditi spomenik svom najvećem sportskom sinu već je to projekt Boksačkog saveza Hrvatske koji u suradnji s obitelji Mate Parlova namjerava uz spomenik realizirati muzej Mate Parlova (za što je Grad dodijelio prostor u Carrarinoj ulici), te dokumentarni film.

Inače, do ovakvog se rješenja došlo nakon što je obitelj Mate Parlova, zajedno s predstavnicima Hrvatskog boksačkog saveza, održala sastanak s gradskom upravom prošle godine ada se razgovaralo o mogućim lokacijama za spomenik olimpijskom, svjetskom i europskom prvaku. Inicijativu za sastankom pokrenuo je boksački savez. Već je tada iz Grada naznačeno da treba poštivati pravila struke, štogod to značilo. Međutim, i iz samog Grada je tada potvrđeno da, je Mate Parlov pulski brend, te da uz Arenu, ljudi širom svijeta prepoznaju Pulu upravo prema Parlovu.

Mislila je tada obitelj Parlov da je konačno stiglo vrijeme kada će se pulskoj ikoni odati zasluženo priznanje, međutim, Grad se odlučio na lokaciju koja uopće nije bila u primisli jer obitelj je tražila ili lokaciju na Korzu pored Zlatnih vrata, preko puta lokala koji je Mate Parlov vodio do smrti, ili u park ispred Faverijske ulice koji bi bio vidljiv svima.

Spomenik u Zagreb umjesto Pulu

S obzirom da je obitelj Parlov zaštitila njegovo ime, bez njih se nijedan projekt koji ima veze s legendarnim sportašem ne može ostvariti. Stoga neće niti ovaj ukoliko se ne slože. A prema neslužbenim, ali pouzdanim, informacijama kojima raspolažemo, obitelj se ne slaže s određenom lokacijom spomenika te se između dva ulaza Karoline spomenik Mati Parlovu neće postaviti. Štoviše, s obzirom da je boksački savez već odabrao rješenje umjetnika Ante Jurkića, moguće je da se na kraju spomenik postavi u Zagrebu umjesto Puli koju je diljem svijeta Parlov pronio. Da li bi odgovorne onda bilo sram? (G. ROJNIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter