Umjesto Ljiljane Sinanović kandidat za gradonačelnika Dražen Prgić

Nikola Smolčić, Dražen Prgić, Dušanka Šegala i Robert Đaković (T. KOCIJANČIĆ)
Nikola Smolčić, Dražen Prgić, Dušanka Šegala i Robert Đaković (T. KOCIJANČIĆ)

Porečki HDZ povukao je kandidaturu svoje nestranačke kandidatkinje za gradonačelnicu Ljiljane Sinanović i objavio jučer na konferenciji za medije da je novi kandidat za prvog čovjeka grada Dražen Prgić, ujedno i predsjednik porečkog ogranka ove stranke. Zbog toga je sinoć medijima Sinanović poslala priopćenje u kojem je ustvrdila da ništa nije znala o opozivu svoje kandidature, da je čelnike HDZ-a prijavila izbornom povjerenstvu za prijevaru, jer su nove kandidature prijavili s potpisima prikupljenim za njenu kandidaturu, da traži zabranu sudjelovanja HDZ-a na lokalnim izborima i da će podnijeti kaznenu prijavu.

Navodna pravna nevaljanost potpisa

Prgić je na današnjoj presici, sazvanoj da bi predstavili nove kandidate za gradonačelnika i zamjenike, komentirao da nisu koristili „njene“ potpise, nego su prikupili posve nove, te da je DIP njihovu kandidaturu potvrdio kao pravovaljanu.

- Navodno bi razlog povlačenja moje kandidature mogao biti boravak na pretragama, iako su Dražen Prgić, Nikola Smolčić i Robert Đaković s informacijom o mojem odlasku na njih bili upoznati prije više od dva mjeseca. Moje zdravstveno stanje nije prepreka kandidaturi i nemam nikakav razlog za odustanak, osim samovolje tri navedena "gospodina" koji se služe neistinama, a očigledno su i članovima gradskog odbora predstavili neistinite razloge za povlačenje njene kandidature. Na taj su ih način prilikom donošenja odluke o povlačenju moje kandidature i odabira Prgića kao kandidata doveli u zabludu, tvrdi Sinanović.

Kao dodatni razlog zbog kojeg Sinanović podnosi prigovor na kandidaturu Prgića jest i navodna pravna nevaljanost potpisa koje je upotrijebio kao dokaz potpore građana za svoju kandidaturu.

- Njegov postupak predstavlja krađu i falsificiranje potpisa za kandidaturu kako bi sebi omogućio sudjelovanje u političkom natjecanju. Među potpisima su i oni mojih osobnih prijatelja i poznanika. Da su znali za prijevaru, ne bi potpisali potporu. Dakle, radi se nedvojbeno o falsificiranju potpisa i kandidature i kandidata za gradonačelnika i liste za članove Gradskog vijeća, što je kazneno djelo, veli Sinanović i ponavlja kako je takvo postupanje Prgića, Smolčića i Đakovića protivno Zakonu o lokalnim izborima i Ustavu Republike Hrvatske. Zato će protiv njih trojice nakon što ispita sve činjenice podnijeti kaznenu prijavu, ali i protiv ostalih članova Gradskog odbora, ukoliko se ukaže da su u ovome svjesno sudjelovali.

Putovi su im se razišli

Na upit da komentira optužbe Sinanović da nije znala da će biti opozvana kao kandidatkinja i da su joj „ukrali“ potpise za kandidaturu zbog čega ih planira tužiti, Prgić je rekao da se neće osvrtati na njene izjave te da gospođa može govoriti što želi.

- Ona je sve znala i prije nego je otišla u Zagreb na pretrage, jer smo razgovarali o tome kako su nam se putovi razišli. Naime, nismo se oko nekih stvari usuglasili, a tu snosim i ja krivicu, jer to ranije nismo detektirali, pa sad ne bismo bili u ovoj fazi gotovo pred izbore. Što se tiče kaznene prijave koju želi podnijeti, Sinanović može raditi što želi. Mi joj želimo sve najbolje u životu i u njenom daljnjem radu, kratak je bio Prgić koji je tvrdnje Sinanović opovrgnuo i u dijelu skupljanja potpisa za listu za Gradsko vijeće. Naime, za stranačku listu za vijeće potpisi uopće nisu potrebni, pa ih nisu ni skupljali.

Prgić je na presici naveo da uz njega, kao kandidata za gradonačelnika, ostaje kandidatura Tereze Šegala Pažin kao prve zamjenice, a kao drugu zamjenicu predstavili su magistricu farmacije Renatu Klezinger-Štefanko.

- Prvi potez bit će smanjenje plaće gradonačelnika sa 16 tisuća na 7.500 kuna, jer se treba uskladiti s realnim sektorom. Također, ispitat ću poslovanje tvrtke Istarski vodovod, čije je Poreč većinski suvlasnik, jer se oko nje vežu afere i kaznene prijave. Istarski vodovod je naplaćivao građanima Poreča skuplju vodu nego što ju je prodavala Slovencima, rekao je Prgić i najavio da na izborima očekuju barem četiri od 17 vijećnika, te pobjedu u drugom krugu izbora za gradonačelnika. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter