Umjesto kod obiteljskog liječnika svi oboljeli završili na hitnoj

Siniša Hajdaš Dončić
Siniša Hajdaš Dončić

Građane i goste Pule, čitave Puljštine, pa i Istre kojima je tijekom produženog božićnog vikenda zatrebala liječnička pomoć, a riječ je o čitava četiri neradna dana, ispred ambulante tzv. posebnog dežurstva Istarskih domova zdravlja u Mornaričkoj bolnici dočekala je obavijest da ne rade do 1. siječnja 2018. Ne piše otkad je tako, ali u bolnici saznajemo da nisu radili ni prošlog vikenda, a, vidimo, neće raditi ni idućega, pred Novu godinu. Dakle, ostala je zatvorena tri zadnja vikenda u godini.

Čekaonica B

- Ambulanta posebnog dežurstva u Mornaričkoj bolnici ne radi dva posljednja vikenda, već pacijente prima ordinacija Zavoda za hitnu medicinu, koja je također u prostorima ove pulske bolnice. Od 1. siječnja ordinacija posebnog dežurstva opće medicine će ponovno raditi subotama poslijepodne te nedjeljama i praznicima tijekom čitavog dana, stoji u pisanom odgovoru koji smo jučer dobili od dr. Ante Ivančića, ravnatelja Istarskih domova zdravlja, bez navođenja razloga.

Možemo samo nagađati da nije bilo nijednog obiteljskog liječnika u ravnateljevoj ingerenciji koji je bio voljan i slobodan preuzeti dežurstvo u Puli zadnja tri vikenda u godini. Takva obveza ne može se nikome nametnuti, a posebno ne koncesionarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Te bolesti javnog zdravstvenog sustava u Hrvatskoj posljedica su ho-ruk reformi(ca) pojedinih dijelova sustava. Vikend-dežurstva obiteljskih liječnika teško je organizirati otkad je reformirana primarna zdravstvena zaštita, uvođenjem dvojnog sustava liječnika koncesionara i zaposlenika domova zdravlja, a onda je sve "zabetonirano" reformom hitne medicinske službe kojom su i bolnička i izvanbolnička hitna medicina striktno zadužene samo za hitnoće, pacijente kojima je ugrožen život i životno važne funkcije. Sve druge manje zdravstvene probleme pacijenti bi - i to svih 365 dana u godini - trebali moći riješiti u obiteljskim ordinacijama.

Jučer poslijepodne u blagdanski tihom i pustom prizemlju Mornaričke bolnice, računajući i zatvoren prijemni šalter pred dežurnom ambulantom Doma zdravlja, pacijente smo zatekli tek pri dnu lijevog krila, u tzv. Čekaonici B, ispred ambulante Zavoda za hitnu medicinu, kamo nehitne pacijente upućuju s Hitnog bolničkog prijema. Ambulanta izvanbolničke hitne službe u Mornaričkoj bolnici radi svakoga dana, još od sredine srpnja, ali ovog su produženog blagdanskog vikenda imali dvostruko više pacijenata nego inače. Puno praznija bila je čekaonica u bolničkoj hitnoj službi, kamo svako toliko pacijenta doveze i vozilo hitne pomoći.

- Doktori Zavoda za hitnu medicinu podnijeli su najveći teret toga što je ambulanta posebnog dežurstva Doma zdravlja zatvorena. Jučer tijekom 24 sata upućeno im je više od 70 pacijenata, a inače u prosjeku imaju tridesetak pregleda dnevno. Upućujemo im pacijente koji dođu na bolnički hitni prijem bez uputnice, a četvrte su i pete trijažne kategorije, kaže dr. Tatjana Bilić, voditeljica Centra za hitnu medicinu Opće bolnice u Puli.

Srećom, naglašava dr. Bilić, ovih božićnih blagdana na bolničkom hitnom prijemu nisu imali nijednog teško ozlijeđenog u prometnoj nesreći, tučnjavi, zbog petardi i drugih eksplozivnih sredstava ili previše alkohola. I badnja noć protekla je relativno mirno, s dvije lakše prometne. Uglavnom su dolazili nehitni pacijenti, s povišenom tjelesnom temperaturom, što je bio razlog broj jedan, uz sitne traume poput pada s bicikla te kroničnih bolesnika koji su, zbog zatvorenog Doma zdravlja i drugih obiteljskih ordinacija, ovdje došli po redovnu terapiju ili na previjanje - sve ono što vikendima inače obavlja dežurni obiteljski liječnik Doma zdravlja. (Napisala i snimila Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter