Umjesto kamenoloma hotel te uredenje urbane park-šume

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj gradskoj palaci je u ponedjeljak prezentiran prijedlog Urbanistickog plana uredenja Lungomarea i novog tehnološki naprednog uredaja za procišcavanje otpadnih voda kanalizacijskog sustava Pule, koji ce se nalaziti na Valkanama.

Procelnik Ureda Grada Bernard Zenzerovic rekao je da se Grad na to odlucio jer je još prošle godine pocela izrada UPU-a Lungomare, a u ožujku ove godine održana je i prethodna rasprava. Osim toga, pulska Cementara, kao vlasnik dijela zemljišta na predjelu današnjih sportskih terena i bivšeg kamenoloma, izrazila je želju da investira u uredenje svog dijela.

Usto, Grad pritišcu rokovi za definiranje lokacije i izradu procistaca. Kako je receno na prezentaciji, narucena studija o stanju šumice Lungomare pokazuje da je šuma u lošem stanju te ce je trebati urediti u urbanu park-šumu.

Prijedlog je izraden prema idejnim rješenjima te je prema tome i procijenjena vrijednost investicije na 147 milijuna kuna, a moguci broj novozaposlenih na ovom podrucju na 180.

Umjesto kamenoloma - hotel

- Predložili smo prihvacanje osnovnih postavki javnog prostora, dakle sportsko-rekreacijsku zonu, nove sadržaje, šetnice, igrališta i procistac te definiranje konacne lokacije uredaja na Valkanama sa željenom tehnologijom.

Grad predlaže MBR tehnologiju, koja je iznad zakonskih okvira, a nadamo se da ce se  prihvatiti i prijedlog uredenja šireg podrucja Lungomarea u urbanu park-šumu. Naravno, za sve ovo potreban je konsenzus jer ovakav projekt nadilazi mandat jedne gradske uprave.

Upravo stoga smo s projektom upoznali Mjesni odbor Sv. Polikarp-Sisplac, gradansku udrugu Za Sisplac te sve politicke stranke koje djeluju u vijecu. Isto cemo uciniti i s gradanima koje cemo informirati putem medija, rekao je Zenzerovic.

Lungomare su, kako je rekao, radi lakšeg razumijevanja podijelili u cetiri zone: sportsko-rekreacijsku, zatim šetnicu i plažu, potom uredaj za procišcavanje otpadnih voda, te šumicu Lungomare.

U sportsko-rekreacijskoj zoni nalaze se nogometni i teniski tereni, ugostiteljski objekt i svlacionice, te neuredeno podrucje kamenoloma. Cementara bi na kamenolomu izgradila sportski hotel visoke kategorije (4-5 zvjezdica) s bazenom i 85 smještajnih jedinica (soba) te preuredila nogometne i teniske terene.

Usto bi se sagradio manji objekt za potrebe sportskog kluba te ugostiteljski objekt, a sve bi se nalazilo na prostoru današnjih objekata. Hotelu bi se prilazilo s gornje strane kamenoloma, gdje bi se sagradila nova cesta na kojoj bi se cijelom dužinom omogucilo bocno parkiranje, dok bi hotel imao svoje parkiralište.

Nova bi cesta bila na dosadašnjoj trasi prema procistacu otpadnih voda. S donje strane prometnica bi se pak proširila, a kod današnjih teniskih terena izgradio bi se manji kružni tok, dok bi izmedu terena bilo i manje parkiralište. Prometovanje Lungomareom ostalo bi i dalje jednosmjerno.

Uredenje plaže i šumice

Na podrucju šetnice i plaže, prema prijedlogu, bili bi plažni sadržaji s novim ugostiteljskim objektima koji bi se izgradili na prvom diru (odmah nakon objekta "Valter"), potom u Gortanovoj uvali na maksimalnoj površini od 450 kvadrata te nakon Gortanove uvale kod prve ograde. No, takvo rješenje nije vizualno ugradeno u prijedlog jer Grad nije dobio konkretna projektna rješenja.

Iako su posljednjih 10-ak godina lokaciju buduceg procistaca mnogi selili na sve strane Pule, od Valkana, Muzila i Dolinke do Stoje i Kaštijuna, definirano je da je najbolje da ostane na sadašnjem mjestu, ustvrdio je nadalje Zenzerovic prezentirajuci studiju. Pritom, kaže, strucni projekt uzima u obzir biološku raznolikost i zaštitu prirode, izgradnju uredaja bez neugodnih mirisa i buke te (ne)uznemiravanje stanovništva u blizini uredaja.

- Upravo zbog važnosti Lungomarea za sve Puljane namece se potreba za uredajem koji ni na koji nacin nece arhitektonski ni hortikulturno narušiti znacaj ovog prekrasnog pulskog podrucja. Naprotiv, trebalo bi samo obogatiti postojece sadržaje.

Pritom svakako treba minimalno zadirati u zeleni pojas po kojem je Lungomare poznat. Stoga bi najveci dio procistaca bio ukopan, a novim tehnologijama sprijecilo bi se širenje neugodnih mirisa buke. Takav uredaj omogucavao bi i ponovnu upotrebu tehnološke vode za zalijevanje zelenih površina, pranje ulica i slicno, istaknuo je Zenzerovic.

Šumica u lošem stanju

Ponudit ce se na razmatranje dva moguca rješenja procistaca. Prvi sa SBR tehnologijom, koji bi omogucavao zakonom propisan drugi stupanj procišcavanja, dok bi drugi procistac imao naprednu MBR tehnologiju treceg stupnja procišcavanja iznad zakonskih okvira. Troškovi investicije idu u prilog SBR tehnologiji, što bi se odrazilo i na cijenu koju ce gradani placati za odvodnju.

Naime, investicija za SBR tehnologiju iznosila bi 13,7 milijuna eura, što bi znacilo povecanje cijene vode prosjecno po racunu za 35 kuna, dok bi za MBR tehnologiju investicija bila 17,34 milijuna eura, a racuni bi se gradanima prosjecno povecali za 50 kuna.

- No, ono što Grad namjerava realizirati u ovom projektu svakako bi takav uredaj, koji na sam spomen izaziva odbojnost jer je rijec o otpadnim vodama, približilo gradanima. Naime, buduci da ce preko 90 posto uredaja biti ukopano u zemlju, iznad njega bi se površina ozelenila te bi se na njoj izgradila dva djecja igrališta. Pored toga bi se postavila šarena stijena za slobodno penjanje, kojom bi se pokušala stvoriti atrakcija i zaštitni znak ovog prostora, rekao je Zenzerovic.

S obzirom na pulsku osjetljivost prilikom spomena bilo kakvih radova na Lungomareu, u Gradu su narucili studiju valorizacije ovog prostora, a izradio ju je dr. Lino Sošic i Studio Kappo. Nalaz ukazuje na zabrinjavajuce stanje šumice. Naime, prema spomenutoj studiji, stanje borove šumice je neodrživo, šuma alepskog bora je "fizicki potištena" i fiziološki stara, slabih ekoloških funkcija i produktivnosti.

Ocuvan i vizualno vrijedan je obalni i rubni pojas šume, dok je ostatak degradiran i neureden. Stoga se u projektu uredenja Lungomarea predvida povecavanje ekološke raznolikosti sustavnim cišcenjem, uzgojnim proredom i novom sadnjom mladica, dok bi se prostor za rekreaciju obogatio novim trim-stazama i dodatnim šumskim šetnicama, odnosno novom piknik-zonom (ispod hotela Pula).

Prijedlozi i primjedbe do 15. sijecnja

Kompletna dokumentacija projekta bit ce dostupna na web stranici Grada (www.pula.hr) da bi se gradani što bolje upoznali s projektom. Takoder, putem e-konzultacija analizirat ce se sve primjedbe i prijedlozi gradana.

Osim toga, svoje prijedloge, primjedbe i komentare mogu slati i na e-mail [email protected], a svi materijali koji ne budu u elektronskom obliku na web stranici Grada moci ce se na uvid dobiti u gradskom odjelu za prostorno uredenje. Mišljenja i prijedlozi mogu se dostaviti do 15. sijecnja 2012. (Goran ROJNIC i Sandra ZRINIC TERLEVIC)

Reagiranje

U clanku se na više mjesta spominje "pulska Cementara", što citatelje direktno asocira sa našu tvrtku Calucem d.o.o. (bivši naziv Istra cement d.d.). Ovim putem skrecemo vam pozornost da ste u Glasu Istre od 26. veljace 2011. pisali da je Istra cement d.d. izdvojio nekretnine koje nisu u funkciji proizvodnje cementa u posebnu tvrtku Istra cement nekretnine d.o.o. Poslovanje vezano za proizvodnju cementa je prodano novom vlasniku Argus Capital Group i naknadno preimenovano iz Istra cement d.d. u Calucem d.o.o. Iako našu tvrtku Calucem d.o.o. i Istra cement nekretnine d.o.o. povezuje zajednicka prošlost, danas imamo razlicite vlasnike, domene djelovanja i poslovne interese. Iz tog razloga molimo Vas da prilikom izvještavanja o poslovnim aktivnostima tvrtke Istra cement nekretnine d.o.o. ne koristite termin "pulska Cementara". Radi lakšeg razumijevanja napominjemo da je Calucem d.o.o. vlasnik nekretnina samo na podrucju tvornice cementa u Revelanteovoj ulici u Puli.

Uprava društva

 

 


Podijeli: Facebook Twiter