Umjesto garažne kuće turisti će obilaziti zidove velikog nalazišta

Nalazište će biti pokriveno, a vidjet će se tek najviši zidovi (N. LAZAREVIĆ)
Nalazište će biti pokriveno, a vidjet će se tek najviši zidovi (N. LAZAREVIĆ)

Početkom proljeća arheolozi su započeli s konzervacijom arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici, nesuđenoj garažnoj kući. S donje strane lokacije osiguran je ulaz i, kako su istaknuli u Gradu Puli, započela je konzervacija arheološkog nalazišta, a sve prema rješenju Konzervatorskog odjela iz Pule. Prema projektu uređenja, ono će se djelomično i zatrpati, i to materijalnom koji je "nastao" u radovima na Malom rimskom kazalištu na Kaštelu.

Iz proračuna 400 tisuća kuna

Projekt sanacije i konzervacije ovog arheološkog nalazišta izradio je ovlašteni projektant Zoran Šušulić, kojeg je angažirao Grad Pula na zahtjev pulskog Konzervatorskog odjela. Aktivnosti uređenja usmjerene su prvenstveno na sanaciju i očuvanje ovog vrijednog arheološkog nalazišta, ali i na sigurnost građana. Sam projekt uređenja arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici uvršten je u ovogodišnji gradski proračun za što će biti namijenjeno 400 tisuća kuna. Realizacija ovog projekta najavljena je za period nakon turističke sezone, a uređenje bi se podijelilo na dvije proračunske godine. U kojoj je fazi ovaj projekt, upitali smo nadležne u Gradu Puli.

- S projektom uređenja prostora i zaštite arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici započelo se početkom ove godine djelomičnim zatrpavanjem materijalom iz iskopa Malog rimskog kazališta. Nastavak radova, odnosno provedba javne nabave za izvršenje predmetnih radova konzerviranja arheološkog nalazišta, planira se u zadnjem kvartalu 2015. godine, nakon čega će se pristupiti izvođenju radova. Oni će se izvoditi u skladu s projektnom dokumentacijom i uputama nadležnog Konzervatorskog odjela, a sama dinamika izvođenja bit će poznata po završetku javne nabave, istaknuli su nadležni u Gradu.

Podsjećaju pritom i da je plan preostale amfore u drvenim barakama pažljivo zatrpati pijeskom, a preko nasipa postaviti geotekstil. Nakon završene zaštite amfora, drvene barake će se demontirati i ukloniti.

- Najviši dijelovi nalazišta bit će prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 centimetara od isplanirane površine, po potrebi prezidani, te fugirani i na vrhu zaštićeni, naglašavaju iz Grada Pule.

Grad skrbi o nalazištu

Inače, na ovoj lokaciji nesuđene garažne kuće, osim brojnih amfora koje su ovo nalazište svrstale u najveće nalazište amfora na svijetu, pronađene su i mnoge druge vrijedne arheološke iskopine koji su na svijetlo dana iznijeli bogatu pulsku povijest. Tako su otkriveni ostaci uljare, rimske vile bogate mozaicima, srednjovjekovne crkve sv. Teodora s temeljima zvonika i ženskim benediktinskim samostanom, dok su unutar crkve pronađeni ostaci još starije crkve, moguće sv. Lucije.

Valja reći da je situacija na ovom nalazištu gotovo nepromijenjena već gotovo dva desetljeća. Tadašnji investitor, PZ ulaganja na čelu s Romanom Binderom, kojeg se povezivalo i s generalnom Vladimirom Zagorcem, želio je na toj lokaciji izgraditi četverokatnu garažnu kuću, ali zapeo je odmah u početku na arheološkim iskopinama. S investitorom PZ ulaganjima ugovor je potpisala ondašnja gradska vlast 2004. godine. No, već prvi nalazi ukazivali su da po investitora neće sve teći glatko, jer je on u obvezi financirati arheološke radove, a dok ne završe, nemoguće je realizirati projekt. To se kasnije i potvrdilo. Do danas, službeno, istraživanje tog nalazišta još uvijek nije dovršeno, a s obzirom na obvezu plaćanja, investitor je ostao dužan popriličan iznos novca Arheološkom muzeju Istre. Tako je lokacija godinama propadala, investitor je postao nedostupan te je jedina zakonska mogućnost bila da, zbog nebrige vlasnika, Grad postane skrbnik na temelju zahtjeva konzervatora, a prema zakonskim mogućnostima. Uslijedilo je tako tek djelomično uređenje obližnje prometnice i nogostupa, a potom je Grad odlučio postaviti i ogradu radi sigurnosti prolaznika.

Sada bi, nakon konzerviranja zidova, konačno trebala uslijediti demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici da bi se javnosti mogla  prezentirala ova arheološki vrlo vrijedna lokacija. Upravo je stoga i izrađeno rješenje koje će, s jedne strane, zaštititi arheološko nalazište, a da u isto vrijeme budu zadovoljeni svi standardi sigurnosti i funkcionalnosti nalazišta. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter