Umjesto fotografija - peraje i dresovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plesao je samo jedno ljeto. Tako bi se najkrace mogla sažeti povijest izložbenog salona na Kapitolinskom trgu, a rijec je o prostoru ex galerije Milotic koji je pocetkom srpnja pretvoren u fotogaleriju. Za trecu i posljednju izložbu odabrani su vrlo sugestivni radovi "Baghdad sunset" zagrebackog umjetnika Nikole Šolica, inace fotografa Reutersa, koji kroz 20 fotografija velikog formata prikazuje zalazak sunca u glavnome gradu Iraka.

- Ti bagdadski zalasci nastali su u prosincu 2006.tijekom sudenja Sadamu Husseinu, a fotografije sam realizirao u poslijepodnevnim satima, kada bih si odvojio malo vremena za pivo i odmor, tako da sam ih uvijek s istoga mjesta, s istoga krova snimao izmedu 16 i 17.30. Sve sam te uratke zatim povezao sa stvarnim dogadajima koji su se zbili toga dana u Bagdadu, kazao je Šolic.

Dodao je da su neke fotografije objavljene i nagradivane, a ostale su neobjavljene te da je selektirajuci snimljeni materijal došao na ideju o realizaciji takve izložbe.

Fotograf Hassan Abdelghani, koji je i pokrenuo pretvaranje ovog prostora u fotogaleriju, izrekao je svoje razocaranje gašenjem galerije.

- Grad Pula ce izlicitirati ovu galeriju 18. rujna, do kada im moramo predati kljuceve. Kada smo otvorili prostor pocetkom srpnja izložbom AP-ovih fotografija te nastavili izlagacku aktivnost izložbom fotografija Željka Burica i Renca Kosinožica, bio sam uvjeren da ce ovo biti prva pulska fotogalerija. Da je medu Puljanima i turistima vladao interes za tim, potvrduje i brojka od preko 7 tisuca posjetitelja koji su u 2 mjeseca pogledali izložbe. Sada se govori da su za ovaj prostor zainteresirani trgovci koji namjeravaju ovdje otvoriti još jednu trgovinu peraja i dresova, kazao je Abdelghani.

Istaknuo je da ce uciniti sve što može da ovaj prostor zadrži galerijsku funkciju te da je bio pripremio program za narednih godinu dana, za koju je predvidio cak 12 izložbi. "Podršku su mi dali kolege iz raznih kulturnih branši i smatram da je gradu potreban jedan prostor takve vrste", rekao je Abdelghani, koji je napomenuo da su mu uvelike pomogli Lumenart, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Puljanka i drugi.

Izložbu Nikole Šolica moguce je pogledati do 15. rujna od 19 do 22 sata.


Podijeli: Facebook Twiter