Umjesto duplerice u novinama - kriza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U novu godinu Opcina Višnjan ulazi bez financijskog plana i s mogucnošcu održavanja prijevremenih izbora, vijest je koja je prvog radnog dana ove godine odjeknula u javnosti.

Zašto je donošenje proracuna u maloj opcini Poreštine rezultiralo odgodom i napuštanjem sjednice pet vladajucih s Ladonjine nezavisne liste nacelnika Angela Matticha, da bi sjednicu završila oporba IDS-a i HSS-a zajedno s Mattichevim koalicijskim partnerom SDP-ovcem Ljbomirom Siroticem? To je izazvalo sumnju u to je li problem samo u proracunu.

Koliko je nezadovoljstvo medu vijecnicima raslo, novinari, ili barem oni Glasa Istre, nisu mogli previše znati jer sjednicama zadnjih pola godine nisu prisustvovali, buduci da ih nitko nije ni zvao. A upravo je dolazak novinara bio jedan od uvjeta koji su oporbenjaci tražili od nacelnika - na sjednicu treba pozvati i novinare ili ce u protivnom napustiti sjednicu, što se na kraju i dogodilo. Sedam dana nakon toga poziv za sjednicu Opcinskog vijeca ipak je stigao, i to s dvije teme: donošenjem proracuna za slijedecu godinu i rebalans za ovu godinu.

Oporba i SDP predložili su da se izglasa odluka o privremenom financiraju da bi se u meduvremenu moglo bolje analizirati financijski plan opcine, buduci da je dan u kratkom roku zajedno s još 30-ak tocaka dnevnog reda, a takav akt traži kvalitetno razmatranje. Nacelnik je na sjednici molio da se proracun donese i dodao da su vijecnici materijale dobili 15. prosinca, pa je do 30. prosinca bilo dovoljno vremena za proucavanje materijala, ali je vecina ostala pri svome. Nacelnik je na sjednici 22. prosinca predložio da vijece 35 tocaka podijeli na tri sjednice, ali ovaj prijedlog nije imao odjeka. Ipak na novinarsko pitanje zašto se nije ranije održalo prvo citanje proracuna i/ili javna rasprava o njemu, kako je to nedavno ucinjeno u Vrsaru, Poletti odgovara da to nije zakonska obveza. A zašto to cine sve druge opcine i gradovi? Postavlja se i pitanje zašto se vec na nekoliko sjednica vijeca u Višnjanu prilikom donošenja proracuna (u prošlom i sadašnjem sazivu) njegovo kreiranje oporbi predstavlja rijecima "Vi nemate pojma koliki je to posao". Zašto ga takvim ne opisuju i nacelnici i procelnici drugih opcina, od kojih neki i s vecim proracunom od višnjanskog.

Na prekjucerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik vijeca Peter Poletti je podsjetio da oporba, iako je imala vremena, nije podnijela niti jedan amandman, dok ih je godinu ranije podnosila 53. Poletti smatra da je odluka o privremenom financiranju donijeta mimo dnevnog reda. Dodao je da koalicijski sporazum izmedu nezavisnih i SDP-a nije nikada zaživio pa ce to dovesti i do raspisivanja prijevremenih izbora. - To mi je bila jedna od najmucnijih sjednica, mogu samo zakljuciti sve biblijskim rijecima "Oprosti im Bože, jer ne znaju što cine", rekao je Poletti, ocjenjujuci da je, zbog svega što je postigla, Opcina Višnjan trebala dobiti duplericu u novinama.

Cinjenica je da je Opcina Višnjan napravila više od nekih drugih u svojoj okolini. Ali ocito je kanal komunikacije vec dosta dugo zacepljen, a možda je dovoljno samo malo više takta da se on otvori.

Na pitanje koje je sada najbezbolnije rješenje za ovaj slucaj, nacelnik Mattich u jucerašnjem telefonskom razgovoru rekao nam je da mu još uvijek nije jasno zašto se cijela ova situacija dogada. - Još imam neke manevarske mogucnosti da se nešto poduzme, sa suradnicima dajem sve od sebe da se opcina ne dovede pred prijevremene izbore koji ce koštati od 50 do 100 tisuca kuna. Bojim je da je došlo do ciste opstrukcije, možda zbog neznanja ili zbog inata. Ali ja sam kršcanin, oprostit cu i to, rekao je Mattich.

Kristijan Štenta, predsjednik višnjanske podružnice IDS-a kaže: - Nismo za prijevremene izbore, o tome nismo niti razmišljali. Jedino što želimo jest da se donese proracun kako treba, a ne u 5 do 12. Ocekujemo od predsjednika Vijeca da sazove sjednicu i tada cemo usvojiti proracun. No, treba ga bolje razraditi, jer to nije akt koji se donosi u pet minuta, na brzinu. Imamo za to dosta vremena. Nacelnik stalno pokušava rješavati stvari na brzinu, ali ovaj mu put, kada je dnevni red imao cak 35 tocaka, to nije prošlo. Ne može se reci da se vijecnik SDP-a priklonio IDS-u, vec smatram da je konacno uvidio kakva je situacija. Nacelnik nas totalno ignorira sve ove godine, ponaša se bahato i ne dozvoljava nikakve rasprave. Ucestalo smo upozoravali da njegov nacin rada ne valja, a sada se dogodilo još i ovo. (V. HABEREITER, T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter