Umjesto Djeda Mraza gorio Grinch

Spaljivanje pusta u Ruhcima (D. ŠIŠOVIČ)
Spaljivanje pusta u Ruhcima (D. ŠIŠOVIČ)

Nakon cjelodnevnog pohoda po selima Tinjanštine i Pazinštine, maškare iz sela Ruhci vratile su se na Pusni utorak kasno navečer natrag u svoje mjesto, i nakon okrjepe fritajom s klobasicami, pristupile tradicionalnom posljednjem činu karnevalskih svečanosti - suđenju i spaljivanju pusta.

Podsjetimo, na Antonju maškare su u Ruhcima podigle najvećeg i najmasovnijeg pusta u široj okolici - šest metara visokog i primjereno debeljuškastog, punu tonu teškog Djeda Mraza, a u tri svoja maškarana pohoda pošli su svi odreda maskirani u Djedove Mrazove. Međutim, kako Djed Mraz po svojoj prirodi ne odgovara negativnom imidžu pusta kojeg se na kraju karnevala osuđuje i spaljuje, već tada je najavljeno da neće gorjeti Djed Mraz, nego netko drugi. Taj duhoviti misterij razriješen je napokon u utorak navečer.

Pusni sudac Darko Rusac pročitao je presudu, kojoj je već u preambuli istaknuto kako će ove godine maškare u Ruhcima učiniti nešto što još nikad nisu.

"Premalo je dobrega da bimo i to malo hitili ća, a cili svit bi nan zamirija da užgemo Dida Mraza, pogotovo naša draga dičica, ali zato kad užgemo tega tote prisutnega Grincha, nedan se ne bude bunija", istaknuo je pusni sudac, i kako su se sve maškare složile da se na Grincha prebaci krivica za sve zlo, svi su jednoglasno podržali i presudu da ga se spali i tako da svo zlo ode s njime u dim. A prvotni pust iz Ruhci, Dida Mraz, ostat će na vidnom mjestu uz cestu Pazin-Poreč još koji tjedan, "kako simbol dobrote i svega ča je pozitivno uz šperancu da će to dobro kad-tad i doj", riječi su kojima je završena ceremonija suđenja pustu, i nakon kojih se prišlo izvršenju presude. Grinch je spaljen (i izgorio je vrlo brzo, u svega nekoliko minuta, možda i u tome ima neke simbolike?), oko vatre se veselo zaplesalo i zasviralo, i zatim je maškarana fešta nastavljena, kako kaže karnevalski protokol iz sela Ruci: "do kad ki more". (Davor ŠIŠOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter