Umjesto Djeda, mališane dočekala Baka Mraz

Kuća Djeda Mraza u Kašteliru (A. DAGOSTIN)
Kuća Djeda Mraza u Kašteliru (A. DAGOSTIN)

Ubrzanim korakom u pratnji brižnih roditelja pristizali su mališani u suton ponedjeljka ka Kući Djeda Mraza u središtu Kaštelira koja je po šesti put otvorila svoja vrata dan uoči Svetog Nikole.

Ispred bajkovite kuće dočekao ih je mali božićni sajam i prigodna predstava koju su pripremili osnovnoškolci iz Višnjana, Kaštelira i Vižinade. Zatim se ispred vrata stvorio dugi red u kojoj se nestrpljivo čekalo da ih vilenjaci puste u Kuću Djeda Mraza kojeg doduše u utorak nije bilo doma (dolazi 21. prosinca), ali ih je zato dočekala vesela Baka Mraz (inače zvana i Marijana Diklić) zajedno sa svojim pomoćnicima vilenjacima koji su mališane zabavljali u radionici izrade čizmica od papira ili okrepili toplim čajem. Tko je izradio ili donio praznu čizmu odnosno čarapu zataknuo ju je na za to prigodno postavljene ljestve, pa je dan kasnije mogao očekivati dar od svetog Nikole.

Puno donacija

- Ove godine nema prirodnih jelki, jer nas je srce počelo boljet da svake godine bacamo onolika stabalca, umjesto njih imamo trajna stabalca koja neće štetiti prirodi, kazala je u samom uvodu volonterka Ester Diklić dodavši da će Kuća Djeda Mraza (nekadašnja gostionica, a prije još i kino) biti otvorena u poslijepodnevnim satima (radnim danom od 17 do 19.30, a vikendom od 16 do 20 sati) sve do 27. prosinca kada će s novogodišnjom lutrijom završiti ovogodišnji program.

- Oduševljena sam koliko nam je ljudi iz Kaštelira i okolice ove godine pomoglo u donacijama, pripremiti Kuću i organizirati program, kazala je Baka Mraz napomenuvši da su ove godine u Sobi Djeda Mraza obnovili veliki tepison površine 88 četvornih metara i sve zavjese, te obojali mnogo toga. U Kuću Djeda Mraza dolaze mališani s roditeljima iz čitave Istre, ali i organizirano u grupama. Tako će idući tjedan gostovati polaznici Dječjeg doma iz Pule, a tjedan dana polaznici umaškog vrtića, pa iz Labina, Pule, Rovinja, Opatije… Mališani uglavnom u sandučiću ostave pismo Djedu Mrazu sa svojim željama, a Djed Mraz zatim nastoji svima osobno odgovoriti pismom.

Čarobna kapa

Čitav je program sastavljen od kreativnih i poučnih radionica, zabavnih predstava i igara, a može se pogledati na web stranici općine Kaštelir-Labinci ili na facebook stranici Kuća Djeda Mraza Kaštelir. Od radionica koje uglavnom vodi Helga Diklić u idućih tri tjedna mogu se izdvojiti radionica pisanja pisma, izrada čarobne marmelade, ukrasa za bor, kušanje finog mlijeka kravice Nadaline i meda Pčelice Maje, izrada leptirića i narukvice od filca, znanstvena radionica, aerobik, bojanje lica, izrada anđela od štipaljke i novinskog papira, sijanje pšenice, modeliranje balona, izrada ogrlica, mađioničarski program… Ulaznica u Kuću Djeda Mraza stoji deset kuna, a ona koja uključuje čarobnu patuljkovu kapu s grbom Kuće Djeda Mraza te besplatnom razglednicom, čarobnim čajem, slatkišima ili grickalicama za vrijeme boravka u kući 20 kuna. Organizator je udruga Kreativne Kaštelirke - Kreke, Općina i TZ Kaštelir-Labinci. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter