Umjesto deklaracije - praksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodna konferencija arhitekata naslovljena Postkapitalisticki grad, koja se održavala prošli vikend u sklopu festivala Media Mediterranea, gostovala je na tri pulske lokacije, u napuštenim vojnim zonama - Rojcu, Katarini i Muzilu. Krajnji cilj trebala je biti deklaracija, zajednicki dokument sudionika manifestacije, grupa i pojedinaca iz cijele Europe, no, kako nam je pojasnio Emil Jurcan iz Pulske grupe, jedan od organizatora konferencije, dogovoreno je da tom teoretskom dokumentu prethodi praktican dio.

- Na završnom sastanku u tvrdavi "Maria Luisa" na Muzilu trebali smo tu deklaraciju i napisati, no tijekom prva dva dana konferencije iskristaliziralo se da je bolje nadovezati se na jedan specifican prostor, a to je bio Muzil. Odluceno je da cemo se najprije angažirati na radu na Muzilu te da ce nakon tog prakticnog dijela biti puno lakše napisati deklaraciju, kazao je Jurcan.

Vec su podijeljeni buduci zadaci pa ce teoretski dio price odraditi Observatorio Metropolitano iz Madrida. Zajednicki zakljucak svih grupa bio je da se za Muzil traži moratorij od pet godina da bi se u tom roku moglo istražiti što taj teritorij sadržava i isprobati razne modele uporabe prostora. Primjerice, grupa Hackitectura iz Seville teoretski razvija model "Creative Commons City" po kojem bi se prema gradu pristupalo po pravilima Creative Commons licenci, dakle na više nivoa zaštite, financijske iskoristivosti i dostupnosti teritorija.

- Osim toga, najkonkretniji su korak predložili grupa Exzyst iz Pariza i Peter Pattinger iz Beca, koji se bave gradom privremenih struktura koje su pomicne i oko kojih se mogu organizirati razna zbivanja i stimulirati javnost na akciju. Buduci da je Muzil zatvoren te nemamo slobodan pristup toj vojnoj zoni, kao poligon za implementaciju tih struktura i njihovo testiranje najvjerojatnije ce poslužiti Katarina, kazao je Jurcan.

Ujedno je dogovoreno i da ce se profesori s fakulteta arhitekture iz raznih gradova - Sevilla, Madrid, Milano, Bec i Trst – a koji su bili sudionici konferencije, pridružiti profesorima iz Zagreba te na maticnim sveucilištima raditi sa svojim studentima projekte za Muzil.


Podijeli: Facebook Twiter