Umjesto borova - apartmani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjeca devet borova u šumici na pocetku šetališta Lungomare proteklog vikenda uznemirila je mnoge gradane Pule. Alarmirane su sve nadležne službe, od gradevinske inspekcije do policije, no nakon obavljenog nadzora utvrdeno je da vlasnik parcele, u ovom slucaju Munte projekt, za cišcenje i sjecu borova ima sve potrebne dozvole, odnosno rješenje nadležnog gradskog odjela za prostorno planiranje.

Iako je dakle s pravne strane sve u redu, ogorcenje gradana ne jenjava. Tim više što ce ondje, prema mišljenju mnogih, ubrzo niknuti višestambena zgrada, betonsko zdanje koje ce nepovratno upropastiti šetalište Lungomare.

Slican se scenarij vec odigrao na tom mjestu kada je pocela gradnja zgrada u takozvanoj zelenoj dolini iznad Valsalina. K tome, mnogim je Puljanima, posebice starijima, šumica Lungomare svojevrstan simbol grada jer su je upravo oni posadili i pošumljavali.

- S cetiri i pol tisuce sakupljenih potpisa "za spas šume Lungomare" gradani su 2000. godine uspjeli sprijeciti daljnju gradnju osam stambenih zgrada na podrucju te šume uz ulice Valsaline i Tommaseovu. Medutim, ocito da celnicima Grada Pule glas i interes javnosti ništa ne znaci, pa su GUP-om iz 2008. na toj lokaciji dodatno urbanizirali neke parcele na toj lokaciji, rekla je predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic komentirajuci sjecu borova.

- Gradska uprava komadic po komadic otkida šumicu u nepovrat, a dobar je primjer za to i gradnja u Gortanovoj uvali, Stvari idu nagore, jer osim apartmanizacije, šetalištu Lungomare novim prijedlogom PPU-a prijeti i gradnja velikog procistaca otpadnih voda, rekla je Radojcic.

Potvrda da ce na pocetku šetališta Lungomare zaista niknuti višestambena zgrada stigla je iz Odsjeka za zaštitu okoliša Odjela za prostorno uredenje, koju potpisuje procelnik Giordano Škuflic. Na upit o sjeci borova izvijestili su nas da je dozvola izdana u povodu zahtjeva investitora Munte projekt radi pocetka gradnje stambene gradevine, a sve temeljem pravomocnog rješenja za gradenje.

Na pitanje koliko investitor mora uplatiti u gradski proracun zbog sjece, odnosno kolika je vrijednost devet borova, odgovaraju da vrijednost stabala iznosi nešto više od 37 tisuca kuna. No, taj ce se iznos, navode iz gradskog odjela, prebiti na oko cetiri tisuce kuna buduci da ce investitor nakon gradnje posaditi nova stabla u iznosu od nešto više od 33 tisuce kuna.

U slucaju da investitor ne posadi zamjenska stabla, izvješcuju iz gradskog odjela, pododsjek komunalnog redarstva postupit ce prema kaznenim odredbama Odluke o komunalnom redu.


Podijeli: Facebook Twiter