Umjesto asfalta, nakon 30 godina dočekali probleme

Na mjestu nekadašnjih prolaza do garaža namjeravaju se izgraditi stepenice (G. ROJNIĆ)
Na mjestu nekadašnjih prolaza do garaža namjeravaju se izgraditi stepenice (G. ROJNIĆ)

Unatrag dvije godine objavili smo priču o stanarima Bujske ulice, poveznice između Faverijske i Pazinske ulice, koji su tada ustvrdili da su se u ulicu doselili davne 1963. godine te su zbog prašine oko zgrade, popularnim samodoprinosom, sami platili da se ta ulica asfaltira. No, jedno jutro u 90-im godinama stigao je bager, dignuo taj asfalt i nestao. Od tada stanari Bujske ulice ponovno čekaju uređenje svoje ulice. I nedavno su dočekali. I dok su se stanari zgrada konačno poveselili radovima, za obiteljske kuće na brojevima 6 i 8 ono je, kako su nam jučer sami rekli, postalo noćna mora.

Planiranjem do kuće

Naime, u prizemlju tih dviju obiteljskih kuća nalaze se garaže koje sada stanari, zbog uređenja Bujske ulice i kosog terena, neće moći koristiti jer neće automobilima moći doći njih. Štoviše, stanari će ostati i bez odgovarajućeg pješačkog koridora iz svojih kuća jer je upravo, s obzirom na konfiguraciju terena, ispred njihovih domova ostavljen uski prolaz i bit će izgrađen zid te stepenice na tri mjesta. S druge strane, na prometnici koja će biti niža oko pet metara u odnosu na njihove domove te široka oko pet i pol metara, bit će izgrađeni nogostupi s obje strane te parkiralište s jedne strane. S obzirom da će tu ulicu rijetko tko koristiti osim samih stanara, naši sugovornici smatraju da je prometnica mogla biti i uža pa se uz planirano parkiralište mogao pustiti i prolaz prema garažama obiteljskih kuća.

- Nikad nas nitko nije obavijestio da će nam uskratiti put prema našim garažama. Sada kažu da će izgraditi stepenice gdje je bio prolaz prema garažama, a mi praktički ne možemo ni u kuću, ni u garažu. Tvrde da s obje strane prometnice trebaju biti nogostupi zbog invalida, a ovdje ih u ulici, koju koriste samo stanari, nema. Što će biti kada se netko razboli s ove strane ulice, a ne može se proći uz kuće?! Zar trebamo upisati planinarsku školu da stignemo do svojeg doma?, u dahu nam govore supružnici Škuflić, Regina i Petar, iz Bujske ulice 6.

I njihovoj susjedi Lauri Dražić na broju 8 uređenje ulice oduzelo je prolaz prema garaži smještenoj u dvorištu obiteljske kuće.

Uzalud tražili okućnice

Regina Škuflić tvrdi da je još prije 15 godina bila u Gradu Pulu, predala dokumente svih stanara ulice da im se definira okućnica ali nikad u ovih 15 godina nisu dobili ikakav odgovor.

- Sad vidimo zašto. Nikad okoliš ove ulice, za koju tvrde da je gradsko zemljište, nitko osim stanara nije održavao. Bez obzira što smo još 70-ih godina platili sve komunalne doprinose i naknade sami smo kopali kanal za plinsku mrežu, sami si izgradili kanalizaciju. Sve smo to sami i platili, a oni to nemaju ni u nacrtima. Sada grade cestu široku kao da je autoput, sade osam stabala, a 15 godina čekamo okućnicu, kaže Škuflić koja je svoje probleme pokušala riješiti u gradskoj upravi.

- Tražila sam da me primi gradonačelnik, ali nije bio dan za rad s građanima. Obećali su da će nam se javiti i ništa. Potom smo tražili u komunalnom odjelu i nakon upornog inzistiranja dobili odgovor da neće doći jer projekt ima sve dozvole i ide dalje. Znamo da se nikad ne može zadovoljiti sve, ali da nas se odbija, a gradi se cesta koja služi samo nama stanarima, to ne razumijemo. Uostalom, oni ovdje ispred kuće grade zid na koji ne namjeravaju ni ogradu postaviti. Valjda će je postaviti kad neko dijete padne s njega i razbije glavu. Uopće se ne obaziru na naše sugestije, zaključuju supružnici Škuflić. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter