Umjesto 28 u razredu bi trebala sjediti 24 učenika

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Većina srednjih škola u Istri mogle bi u prve razrede školske godine 2014./15. upisivati do maksimalno 24 učenika po razredu umjesto sadašnjih 28. Istarska županija je kao osnivač srednjoškolskih ustanova, donijela prijedlog plana da u svim gimnazijskim programima ustroj razrednih odjela ostane na postojećih 28 učenika.
 
Također i razredni odjeli u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Pula i pulskoj Školi primijenjenih umjetnosti gdje se predviđa jedan razredni odjel, ostao bi na 28 učenika po razredu. No, svi ostali četverogodišnji strukovni programi imali bi razredne odjele s najviše 24 učenika. Trogodišnji strukovni programi bi razrede mogli ustrojiti također s 24, ali čak i s manje - 21 učenika. Posebna pravila vrijede i za škole na jeziku talijanske nacionalne manjine te bi za ustrojavanje razreda u talijanskim srednjim školama bilo dovoljno 20 učenika. 
 
Nadležna pročelnica Patricia Smoljan ističe da su prijedlog plana upisa u I. razrede donijeli rukovodeći se smanjenjem broja djece koje završavaju osme razrede na području županije, strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije Ministarstva te preporukom za obrazovnu upisnu politiku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Hoće li se mijenjati brojčano stanje u razredu sada ovisi isključivo o odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji je prethodno tražio od svih osnivača da predlože plan upisa u srednje škole.
 
Inicijativa za smanjenje učenika po razrednim odjelima stigla je od ravnatelja strukovnih škola koji već godinama upozoravaju Županiju da je popunjavanje razreda postalo pravo umijeće nakon što je došlo do pada nataliteta, a istovremeno upisna kvota nije značajno mijenjana. U prosjeku je oko 700 upisnih mjesta u 25 srednjih škola viška u odnosu na realni broj djece u osnovnim školama u Istri, a po običaju se prve napune gimnazije, zatim četverogodišnje strukovne škole, pa gotovo ništa ne ostane trogodišnjim školama. 
 
Intencija je bila da se i u gimnazijama smanji broj učenika na 24, što je po Državnom pedagoškom standardu optimalan broj, a ne 28 kako je sada slučaj. No, od toga se odustalo pa se broj učenika u gimnazijskim programima neće smanjivati. Manji broj učenika u razredima bio je jedan od glavnih prijedloga na Odluku o elementima i kriterijima za upis u srednje škole u 2014./15. kojeg je Ministarstvu poslao ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Petar Gavrić iz Pule. (Maša JERIN)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

Podijeli: Facebook Twiter