Umjesto 140, učenici će se voziti za 98 kuna mjesečno

S konferencije za novinare (S. Z. T.)
S konferencije za novinare (S. Z. T.)

Umjesto rečenih 140 kuna koliko bi roditelji djece osnovnih škola grada Pule trebali platiti za mjesečne autobusne karte, ta je cijena manja i iznosit će 98 kuna. Rečeno je to na konferenciji za novinare u petak na kojoj je predstavljena Odluka o sufinanciranju troškova javnog prijevoza učenika osnovnih škola.

Konferenciju su održali zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnica za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, direktor Pulaprometa Igor Škatar te predstavnica ravnatelja pulskih osnovnih škola Alma Tomljanović.

Subvenciju koristilo 512 učenika

- Grad je 2012. godine prepoznao potrebu plaćanja prijevoza djece u osnovnim školama i to iznad zakonom propisanih standarda koji nalažu da je Grad dužan podmirivati prijevoz djece koja pohađaju niže razrede i od kuće do škole prolaze više od tri kilometara, a za učenike viših razreda pet kilometara. Tu je mogućnost iskoristilo 412 učenika. Svi ostali su trebali plaćati subvencioniranu cijenu, no dvije godine tu im je razliku podmirivao Grad iz decentraliziranih sredstava u iznosu od 677 tisuća kuna. Tu je mogućnost lani koristilo još 512 učenika. Sada više ne možemo za to izdvojiti niti kune, jer osjećamo manjak u proračunu od 20 milijuna kuna zbog porezne reforme. Želju i dalje imamo, ali ne i mogućnosti, istaknula je Puh-Belci.

Dodala je kako su u ovoj godini za obvezan besplatan prijevoz učenika odvojili 524 tisuće kuna, dok je na temelju odluke o redovnoj djelatnosti prijevoznika odlučeno da će prijevozna karta iznositi 98 kuna za one koji moraju plaćati. No, svi će osnovnoškolci, bez obzira na kilometre koje imaju do škole, moći koristiti tu olakšicu deset mjeseci u godini, za vrijeme trajanja nastave i to neograničeno tijekom dana, dakle bilo za odlazak u školu, sportske aktivnosti, dodatnu nastavu ili druge aktivnosti.

Potvrda o upisu u školu

Direktor Pulaprometa Igor Škatar napomenuo je da će samo prvi puta djeca morati doći na šalter Pulaprometa da bi preprogramirali karte, a potom će moći karte produžavati na šest različitih prodajnih mjesta iNovina. Lokacije će biti navedene na web stranici Pulaprometa.

Krizmanić Marjanović rekla je da zainteresirani učenici moraju u tajništvima škola dobiti potvrdu da su redovno upisani i s tim dokumentom otići u Pulapromet i dobiti prijevoznu učeničku kartu za 98 kuna. Dosad je prijevoz koristilo oko tisuću djece, od ukupno 4.638 učenika u osnovnim školama na području grada Pule, a sada očekuju još veći broj korisnika. Tomljanović je pak pojasnila da su od Grada dobili odluku o prestanku subvencioniranja prijevoza iznad propisanog standarda 31. prosinca i da su onda svim raspoloživim kanalima nastojali obavijestiti roditelje i djecu, ali da je problem što proračunska godina ne prati školsku te je veliki broj djece i roditelja bio nedostupan zbog blagdana. No, svi su informaciju dobili odmah u prvom tjednu drugog polugodišta.

Dijete nije izbačeno, karta refundirana

Govoreći o slučaju izbacivanja učenika iz autobusa Pulaprometa, direktor Igor Škatar tvrdi da se to nije dogodilo. Oni su, kaže, pregledali snimke i uočili tek jednu situaciju gdje je učenik ušao u autobus prije svoje bake, koja je za njega platila kartu. On se uredno vozio, ali se naknadno javila mama da se trebao voziti besplatno pa su joj novac refundirali. Za ostale situacije, kaže Škatar, ne znaju, ali su putnici dužni nepravilnosti prijaviti u njihovu službu za korisnike, s podacima o kojoj se liniji radilo, vremenu i stajalištu gdje su djeca izbačena. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter