Umjereni višak kilograma može produžiti život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki znanstvenici utvrdili su da osobe s umjerenim viškom kilograma imaju šest posto manje izgleda za raniju smrt u odnosu na ljude normalne tjelesne težine, ali je zato teška pretilost povezana s gotovo 30 posto većim rizikom od ranije smrti, prenosi američka TV mreža Fow News.

Ideja da je umjereni višak kilograma povezan s boljim zdravstvenim stanjem nazvana je paradoksom pretilosti, iako se pretilost ne smatra pokazateljem zdravlja.

- To je zapravo očekivano otkriće, kaže Katherine Flegal iz američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Marylandu koja je vodila istraživanje u sklopu kojega su proučeni podaci o gotovo tri milijuna osoba.

Njezini rezultati potvrđuju zaključke ranijih istraživanja da umjereni višak kilograma osigurava duži život.

U sklopu istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu američkog liječničkog udruženja JAMA obrađeni su rezultati ranijih istraživanja kojima su proučavani rizici od ranije smrti u odnosu na kategorije indeksa tjelesne mase.

Umjereni višak kilograma povezan je s šest posto manjim rizikom od prerane smrti, dok je najblaži stupanj pretilosti povezan s pet posto manjim rizikom prerane smrti.

Pretilost je sveukupno povezana s 18 posto većim izgledima od ranije smrti, pri čemu je teška pretilost vezana uz 29 posto veće rizike. 

Neki znanstvenici tvrde da se radi o statističkoj varci jer je mršavost u višim godinama često povezana sa slabijim zdravljem, a time i većim izgledima za raniju smrt. Stručnjaci upozoravaju i da indeks tjelesne mase nije točan pokazatelj nečijeg zdravstvenog stanja jer, primjerice, mišićavije osobe mogu imati viši indeks, a unatoč tomu su zdrave, kao i da ne postoji jedinstveno mišljenje oko raspona normalnih vrijednosti indeksa tjelesne mase. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter