Umjerena konzumacija piva sprječava osteoporozu

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Pivo, najstarije i najraširenije alkoholno piće u svijetu, ako ga se konzumira umjereno i odgovorno, dokazano pridonosi formiranju i održavanju čvrstoće kostiju, pokazuju rezultati nedavno provedenih istraživanja.

Ona su potvrdila važnost pojedinih sastojaka piva na metabolizam, ali i doprinos piva prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja, među kojima je i osteoporoza, ističe priznata hrvatska biokemičarka i stručnjak za prehranu Donatella Verbanac.

Najnovije spoznaje o sastavu i biološkim spojevima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol dva čimbenika ključna za zdravlje kostiju.

Tako pivo, pije li ga se umjereno, hrani kosti i sprječava rizik od nastanka osteoporoze, kronične degenerativne bolesti koju karakterizira progresivno propadanje koštane građe te učestali prijelomi kostiju.

Naime, silicij ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer olakšavajući njihovu mineralizaciju. U istraživanjima na eksperimentalnim životinjama i u studijama na ljudima, dodatni unos silicija rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom. Prehrambeni izvori bioraspoloživog silicija su pivo, cjelovite žitarice, pseudožitarice, posebno proso i mahunarke. Silicij u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crijevnu apsorpciju pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mjesta djelovanja koliko silicij sadržan u pivu.

Osim silicija, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Riječ je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i okusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen. U posljednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti). Danas se pronalaze načini kako bi se ta tvar u budućnosti mogla izolirano koristiti kao molekula od koje bi se dobili novi lijekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza.

Da bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno ga je konzumirati umjereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola.

Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko 1 litre). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter