Umirovljenicima tek 18 kuna vece penzije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su im dvije i pol godine mirovine bile zamrznute, sada kada je Zakon o odgodi uskladivanja mirovina bivše Vlade Jadranke Kosor prestao vrijediti, umirovljenicima ce mirovine za ožujak, koje se isplacuju u travnju, porasti za niti jedan posto, tocnije tek 0,85 posto!

S prosjecnom mirovinom koja je prošli mjesec iznosila 2.145 kuna, povecanje bi po toj osnovi iznosilo 18,23 kune. Sa zaostacima za sijecanj i veljacu, u travnju bi umirovljenik u prosjeku trebao primiti mirovinu vecu za 54,71 kunu.

Do malog povecanja mirovina nakon dugog perioda stagnacije došlo je zato jer se, po Zakonu o uskladivanju mirovina, racuna samo razdoblje od šest mjeseci, od lipnja do prosinca 2011. godine, a ne citav period tijekom kojeg su mirovine mirovale.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prije obustave uskladenja, u lipnju 2009. godine, mirovina je iznosila 2.162 kune. Dakle, mirovine su u meduvremenu pale za 17 kuna, ne samo zbog neuskladivanja, vec i zbog nižih mirovina novih umirovljenika. Sada ce s povecanjem narasti za tek kunu više no što su iznosile prije dvije i pol godine - na 2.163 kune.

U istom su, pak, periodu place radnika rasle za 123 kune: u lipnju 2009. iznosile su 5.370 kuna, a u prosincu prošle godine 5.493 kune. Prema švicarskoj formuli, mirovine se uskladuju s polovicom zbroja rasta potrošackih cijena i bruto placa.

- Buduci da su troškovi života neznatno narasli, za 0,3 posto, a place nešto više, zbog božicnica i regresa, za 1,4 posto, povecanje mirovina ne iznosi niti jedan posto. No, na godišnjoj razini rijec je o oko 300 milijuna kuna. Umirovljenici mogu racunati i na indeksaciju u rujnu, kada ce se mirovine uskladivati u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine, kazao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

Tada ce zbog povecanja PDV-a porast mirovina najvjerojatnije biti nešto veci, ali slaba je to utjeha kada ce istovremeno i cijene proizvoda odletjeti u nebo. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter