Umirovljenicima sve gore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnos države prema umirovljenicima je loš i ponižavajuci, na njima se godinama štedi, a mirovine su im sve manje, receno je na izbornoj skupštini Zajednice udruge umirovljenika Istarske županije. Kako je naveo predsjednik Bruno Stermotic, kojemu su clanovi dali povjerenje i u iducem cetverogodišnjem mandatu, socijalna politika trebala bi se voditi u Istri, a ne u Zagrebu, uz opasku da im lokalna samouprava pomaže koliko može.

Naveo je i potrebu što hitnijeg donošenja takozvane Deklaracije o osnovnim i neotudivim pravima umirovljenika jer "država koja stremi u Europu ne može držati vecinu umirovljenika na pragu siromaštva".

Prema podacima izvješca Zajednice udruga, vecina umirovljenika jedva spaja kraj s krajem - prosjecna je mirovina u prosincu iznosila 2.170 kuna ili tek 39 posto od prosjecne place, a cak 80 posto njih primalo je penziju od tek 1.700 kuna što je prema kriterijima Europe granica siromaštva!

Na skupštini su razgovaralo i ostalim problemima koji muce umirovljenike, poput nedostatka domova i lošeg sustava zdravstva. Kako je receno, državnih domova za smještaj starijih i nemocnih ima premalo te se doslovce ceka da netko umre da bi novi korisnik dobio mjesto. Stoga su sa zanimanjem poslušali izlaganje Valerija Drandica, županovog savjetnika, o projektu gradnje niza domova te informaciju da bi gradnju jednog trebala financirati Talijanska unija.


Podijeli: Facebook Twiter