Umirovljenicima po sto kuna uoci izbora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada Jadranke Kosor krece u bitku za svaki glas umirovljenicke populacije koja broji milijun i dvjesto tisuca - glasaca. Na sjednici u cetvrtak na dnevnom redu bi trebao biti paket darova za umirovljenike koji se sastoji od više intervencija u zakone kojima se reguliraju prava umirovljenika. Najsladi kolacic u tom paketu svakako je plan da svaki umirovljenik u studenom, dvadesetak dana prije parlamentarnih izbora, dobije po sto kuna.

Sa tih sto kuna Vlada namjerava nadoknaditi umirovljenicima cinjenicu da od ožujka 2009. godine njihove mirovine nisu rasle ni za lipu buduci da je zamrznuto uskladivanje njihovih primanja sa troškovima života i rastom placa. U tom periodu, dio mirovina bio je cak i smanjen zbog naplate kriznog poreza, a sve povlaštene mirovine vece od 3.500 kuna trajno su srezane za deset posto.

Dodjelom sto kuna Vlada bi umirovljenicima nadoknadila iznos od 120 milijuna kuna, dok bi samo za indeksaciju (uskladivanje) u ovoj godini Vlada inace morala potrošiti više od 300 milijuna kuna. Vlada ce, dakle, jeftino proci jer ce s iznosom koji bi joj bio dovoljan za tek jedan kvartal indeksacije, obeštetiti umirovljenike za tri godine stagniranja mirovina.

Na ovaj prijedlog vec je pristalo Nacionalno vijece za umirovljenike koje podupire ideju o obeštecenju ali i predlaže mogucnost da ljudi s manjim mirovinama dobiju veci, a oni sa visokim primanjima manji iznos naknade. Na odluku o isplatih tih sto kuna, kako smo doznali pred samo zakljucenje ovog izdanja, umirovljenici ce morati pricekati jer je Vlada odlucila odgoditi, tvrde naši izvori iz Banskih dvora, njezino donošenje zbog napada iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Tako ce odluka ipak prvo biti predstavljena na Nacionalnom vijecu za umirovljenike, pa ce ju Vlada donijeti tek nakon što dobije podršku desetak umirovljenickih udruga. U ime Kukuriku koalicije žestoko je reagirala Hrvatska stranka umirovljenika koja sto kuna obeštecenja smatra "krajnje drskim i bezocnim kupovanjem umirovljenickih glasova i dostojanstva za bijedan iznos". (N. BOŽIC, J. MARIC/Novi list)


Hrelja: Ovo je krada!
Na pitanje je u cemu je razlika izmedu ovoga poteza i njegovog iz predizborne 2006. godine kada je s Ivom Sanaderom dogovorio isplatu božicnica za umirovljenike, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja kazao je kako ta dva poteza nisu niti slicna.
- Te godine redovito su uskladivane mirovine s rastom placa i troškova, a božicnica je bila ekstra novac za umirovljenike. Ovo sada je krada jer se 400 milijuna kuna, koliko su trebali isplatiti umirovljenicima na ime indeksacije, pokušava nadoknaditi sa 120 milijuna, objašnjava Hrelja.


Podijeli: Facebook Twiter