Umirovljenicima jeftiniji benzin u Pazinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Umirovljenicka populacija je u pravilu snosila uvijek najveci teret krize, što nam je postalo nesnošljivo i neprihvatljivo. Dosta nam je biti zadnji i bez prava na dostojan život", istaknuto je na redovnoj skupštini Zajednice udruga umirovljenika Istarske županije.

Podsjetili su da je Matica umirovljenika Hrvatske zatražila ukidanje Zakona o odgodi uskladivanja mirovina, skidanje svih povlaštenih mirovina iz mirovinskog fonda te cjelovitu mirovinsku reformu.

- Danas je prosjecna mirovina 2.160 kuna i, ako se ne pocne uskladivati, doci ce do daljnjeg zaostajanja, sve ce više sliciti socijalnom dodatku, a ne zasluženoj mirovini, kazao je Bruno Stermotic, predsjednik Matice umirovljenika Istarske županije.

Nadležnima su uputili jasan zahtjev da najzad pocnu rješavati kljucne probleme koji muce umirovljenike i ne samo njih. Izmedu ostalog da se konacno pocne graditi nova bolnica, nastavi izgradnja domova za umirovljenike u Puli, Umagu, Pazinu i Labinu, uvede projekt "Pomoc u kuci" u sve lokalne zajednice, a takoder zahtijevaju strucnu analizu potrebe izgradnje socijalnih kuhinja.

Predstavljen je projekt usmjeren kao pomoc umirovljenicima. Naime, Matica je uvela jedinstvene clanske iskaznice koje svim clanovima omogucavaju odredene pogodnosti. Najcešce se radi o popustima u prijevozu, u toplicama, na turistickim putovanjima, u trgovinama pa sve do jeftinije kupnje benzina, što je s jednom benzinskom postajom ugovorila umirovljenicka udruga u Pazinu. Dosad je Matica ugovor o poslovnoj suradnji sklopila sa 60 tvrtki u cijeloj Hrvatskoj.

Na inicijativu Zajednice udruga umirovljenika Istarske županije Matica je prihvatila Deklaraciju o osnovnim i neotudivim pravima umirovljenika i ljudi starije dobi koja je time postala osnovni dokument kao podloga za mirovinsku reformu.

Pozitivnim pomakom smatraju osnivanje Nacionalnog vijeca za umirovljenike i starije osobe kao stalnog savjetodavnog tijela Vlade, što konkretno znaci da niti jedan dokument koji tretira prava umirovljenika ne može ici u saborsku proceduru bez stava Vijeca.

Matica umirovljenika Hrvatske slavi 65. obljetnicu osnivanja, najveca je i najstarija udruga civilnog društva u Hrvatskoj, koja okuplja 269.000 umirovljenika u 330 udruga.


Podijeli: Facebook Twiter