Umirovljenicima je uništeno i dostojanstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahtjev za usvajanje Deklaracije o osnovnim i neotudivim pravima umirovljenika i ljudi starije životne dobi u Saboru, decentraliziranje sredstava za socijalne potrebe starijih osoba s državne razine na županijsku i lokalnu te konacan i stvaran pocetak gradnje pulske Opce bolnice samo su neke od tocaka programa rada za ovu godinu Matice umirovljenika Istarske županije usvojenih na sjednici Skupštine u cetvrtak.

Takoder, Matica ce zahtijevati dovršetak Doma za stare i nemocne osobe u Umagu te pocetak gradnje domova u drugim gradovima, inzistirat ce na osnivanju dnevnih centara u vecim sredinama te zatražiti uvodenje uravnoteženog sustava placanja troškova smještaja u istarskim domovima za starije.

- Socijalno i ekonomsko stanje umirovljenika od Drugog svjetskog rata nikad nije bilo gore. Stalno pokušavamo promijeniti stanje, no nema stvarne politicke volje. Suština problema je u nesposobnosti bivše Vlade, koja nije znala naci pravi gospodarski program i sada smo na dnu dna, a uništeno nam je i dostojanstvo, rekao je predsjednik Skupštine Bruno Stermotic. Dodao je da se nada da ce nova Vlada biti bolja i imati više razumijevanja za probleme umirovljenika.

Naglasio je da su hrvatski umirovljenici u odnosu na one u EU-u siromasi. Udio prosjecne mirovine u prosjecnoj placi prošle godine, istaknuo je, bio je jedva 40 posto, dok se u EU-u mirovine ispod 60 posto prosjecne place smatraju granicom siromaštva. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter