Umirovljenici: Zajedništvo ključno u teškim vremenima

S međunarodne konferencije umirovljenika (N. LAZAREVIĆ)
S međunarodne konferencije umirovljenika (N. LAZAREVIĆ)

Mirovinske reforme, individualizacija rizika starosti i siromaštva te dugoročna skrb za starije osobe bile su glavne teme današnje međunarodne konferencije Sindikata umirovljenika Hrvatske održane u hotelu Pula. Konferenciji se odazvalo 40-ak sudionika, od predstavnika Sindikata umirovljenika Italije SPICGIL, Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH), Sindikata upokojencev Slovenije do Sindikata umirovljenika BiH, Sindikata penzionera "Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije kao članice u promatračkom statusu. Konferencija se održala uz potporu SPI CGIL čiji je predstavnik Livio Melgari istaknuo da je zajedništvo ključno u ova teška vremena.

Župan Valter Flego istaknuo je da je vrlo dobro što se kroz ovu konferenciju razmjenjuju iskustva koja će svima pomoći. Predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović se u panel raspravi osvrnula na mirovinske reforme, kazavši da će 2060. godine Europa brojati 517 milijuna stanovnika te da će čak svaki treći od deset stanovnika biti stariji od 65 godina.

- Te će promjene imati ogromne posljedice na proračunske troškove država, čak 29 posto ukupnih sredstava odlazit će na starenje, odnosno mirovine i zdravlje. Mirovine će "konzumirati" 13 posto BDP-a, rekla je Petrović. Istaknuto je da se većina zemalja EU trenutno opredijelila da se radi dulje i kasnije odlazi u mirovinu, no svakako treba tražiti i drukčija rješenja. Izvještaji naime, prognoziraju siromaštvo za umirovljenike u daljnjem periodu, već sada je u EU od 120 milijuna umirovljenika njih do 27 posto siromašno, a među njima su najsiromašniji, a stariji od 65 godina, umirovljenici s Cipra, potom Bugarske i Hrvatske. U drugoj panel raspravi, Biserka Budigam (SUH) kazala je da RH ima vrlo staru dobnu strukturu i spada među 10 najstarijih zemalja na svijetu. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter