Umirovljenici vs. prevaranti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Starije osobe na sjeveru Istre cesto budu žrtve u raznim kaznenim djelima. Posebice u proljece i jesen, nadu se u situacijama u kojima ih pokušavaju iskoristiti ili prevariti i preskupo im prodati inace jeftine tlakomjere, masažere ili medicinska pomagala. Najugroženiji su u svojim domovima pa su u Buzetu odlucili pokrenuti ciklus predavanja i pouciti starije sugradane kako da svoj dom ucine sigurnim i kako da se ponašaju kad im prevaranti pokucaju na vrata.

"Uvidjeli smo da se osobe trece životne dobi cesto nalaze u situacijama u kojima ih netko pokušava prevariti. Radi se o raznoraznim oblicima prodaje na kucnom pragu, sumnjivim ponudama, a cesto i prijevarama pa i kradama. Osobito su ugroženi oni koji žive u slabije naseljenim mjestima i samackim domacinstvima. Stoga smo pokrenuli ciklus predavanja kojima bi se starije osobe, ali i svi zainteresirani gradani mogli upoznati s mogucim opasnim situacijama", kaže Sanja Rupena, voditeljica programa Ministarstva obitelji, branitelja i medugeneracijske solidarnosti "Dnevni boravak i pomoc u kuci starijim osobama".

Projekt samozaštite pokrenule su Rupena i domacica dnevnog boravka Goranka Crnac, u suradnji s kontakt-policajcem Mariom Vukovicem. Inicijativu je financijski podržao Grad Buzet, koji je omogucio tiskanje plakata i informativnog letka o potencijalnim opasnostima, nacinima na koji se mogu sprijeciti te brojevima telefona policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoci…

Prvo predavanje, održano u cetvrtak u Domu za starije i nemocne osobe, okupilo je mnoštvo zainteresiranih. Neki medu njima i sami su se našli na meti prevaranata. Emi Marinac iz Roca dvije vješte prodavacice pokušale su prodati masažer za leda i cijelo tijelo za 16.000 kuna te za noge za 6.000 kuna. Skuplji je trebao biti nagrada ako kupi jeftinijeg. Odustala je od kupovine i požalila se susjedi, koja joj je rekla da je o takvim vrstama prijevare dan ranije pisalo u Glasu Istre. Ema joj je uzvratila: "Ako je pisalo u Glasu Istre, ja cu zvati 92 i prijaviti prevarantice", što je odmah i ucinila.

Patronažna sestra Neda Zugan kaže da se u svom radu na terenu cesto susrece s takvim slucajevima. "Starije osobe najviše nasjedaju prodavacima medicinskih pomagala pa ih kupuju iako su ta pomagala preskupa i najcešce posve nepotrebna", kaže Zugan. Predavanja ce se tijekom studenog održati i u mjesnim odborima buzetskog podrucja te u mjestima Cicarije.


Podijeli: Facebook Twiter