Umirovljenici spašavaju Pulapromet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulapromet je od pocetka veljace uveo nova mjesta na kojima korisnici usluga mogu nadopuniti vrijednosne kartice. Medutim, stiglo nam je nekoliko pritužbi u kojima se naglašava da ova usluga na novim prodajnim mjestima nije zaživjela.

Posebno je to pogodilo citateljicu (podaci poznati redakciji) koja istice da nije mogla produžiti godišnju kartu na kiosku na Giardinima kod Fine unatoc obavijestima istaknutim u gradskim autobusima. Medutim, prema odgovoru direktora Pulaprometa, na kioscima se mogu produžavati samo mjesecne karte.

- Mogucnost nadopunjavanja (produženja) kartica moguce je ostvariti za mjesecne vrijednosne karte i to ucenicke, studentske, radnicke i umirovljenicke na novim prodajnim mjestima u Puli, u Ulici 43. istarske divizije i u Štinjanu u Centru. Godišnje karte, poput osnovnoškolskih ili umirovljenickih, i dalje se obnavljaju samo na autobusnom kolodvoru, kaže Igor Škatar, direktor Pulaprometa.

No, nemogucnost nadopunjavanja kartice bio je samo povod da citateljica ogorceno "istrese" kako umirovljenici vec drugu godinu moraju placati gradski prijevoz autobusom u Puli, isticuci da su upravo umirovljenici ti koji spašavaju Pulapromet, koji ce se, pak, teško odreci 1,2 milijuna kuna takve participacije.

Naglašavajuci da Pulapromet, gradonacelnik i sindikat umirovljenika nisu zaštitili pulske umirovljenike u vrijeme krize i situacije kada je Pula najskuplji grad u Hrvatskoj, citateljica se pita hoce li se ove godine revidirati nacin placanja potpunim ukidanjem ili placanjem paušalom. Na taj bi nacin umirovljenici, kaže, bili jednaki jer obracun prema iznosima mirovina nije mjerodavan s obzirom na to da u Puli mnogi umirovljenici s malim hrvatskim primaju i visoke strane mirovine.

Glede participiranja umirovljenika koji koriste usluge javnog gradskog prijevoza Škatar istice da se odluka pocela primjenjivati prošle godine. Prema obracunu od dana primjenjivanja odluke prema visini mirovina, proizlazi da se iznos sudjelovanja gradana starije dobi u participiranju umirovljenickih karata krece od 12,5 do najviše 33,3 kune mjesecno.

- Zbog cjelokupne gospodarske situacije u okruženju, koja neminovno utjece i na poslovanje prijevoznika, primorani smo ovakvo participiranje u cijeni karte primjenjivati i u ovoj godini, potvrduje odluku direktor Pulaprometa. (G. ROJNIC)

Godišnje karte od 150 do 400 kuna
Iznos godišnje participacije za umirovljenike odreden je prema visini mirovine. Za umirovljenike cija je mjesecna mirovina od 1.001 do 1. 500 kuna participacija iznosi 150 kuna godišnje, za one od 1.501 do 2.500 kuna 200, a za umirovljenike koji primaju od 2.501 do 3.500 kuna mirovine participacija iznosi 250 kuna godišnje. Uz mirovinu od 3.501 do 4.500 kuna potrebno je za godišnju umirovljenicku kartu izdvojiti 300, a uz umirovinu od 4.501 do 5.500 kuna 350 kuna godišnje. Svi umirovljenici cija mirovina prelazi 5.501 kunu participiraju u troškovima s 400 kuna godišnje.


Podijeli: Facebook Twiter