Umirovljenici ne bi smjeli biti percipirani kao društveni teret

Vladimir Buršić (D. ŠIŠOVIĆ)
Vladimir Buršić (D. ŠIŠOVIĆ)

Na skupštini Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske za Istarsku županiju, održanoj u utorak u Pazinu, za predsjednika je ponovno izabran Vladimir Buršić iz Pule, dok je za potpredsjednika izabran Ivan Radetić iz Vrsara, za tajnicu Đina Šverko iz Pule, za blagajnicu je izabrana Loretta Gropuzzo, a za predsjednicu Nadzornog odbora Bruna Jovanović.

Skupštinu je, uz ostale goste, pozdravila predsjednica SUH-a Jasna Petrović, istaknuvši kako je Istra jedna od rijetkih hrvatskih županija u kojoj je župan imenovao Savjet za umirovljenike i starije osobe, te preporučila da se takvi savjeti osnuju i pri općinama i gradovima, kako bi aktivnije mogli doprinositi određivanju lokalne politike prema sugrađanima starije dobi, pogotovo glede njihovog materijalnog stanja.

"U Hrvatskoj su prosječne mirovine s iznosom od oko 2.200 kuna što je tek 38 posto od iznosa prosječne plaće, među najnižima u Europskoj uniji, i treba konačno reći dosta takvom odnosu prema starijim osobama", poručila je Jasna Petrović. Istarski župan Valter Flego je pak naglasio kako su u Istarskoj županiji potrebe umirovljenika među prioritetima, pogotovo što se tiče izgradnje domova umirovljenika.

Podnoseći izvještaj o radu u zadnje četiri godine, predsjednik istarskog SUH-a Vladimir Buršić je podatke o odnosu plaća i mirovina u Hrvatskoj i činjenicu da je umirovljenika sve više a aktivnih radnika sve manje, komentirao konstatacijom da su "u Hrvatskoj umirovljenici percipirani kao društveni teret, a to ne bi smjelo biti", tim više što EU svojim strategijama želi zaustaviti rast broja siromašnih te promicati politike aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Hrvatska bilježi brži trend starenja stanovništva od ostatka Europe, pa će umirovljenici biti sve veći teret za ekonomiju i financije, pa se SUH, naglasio je Buršić, mora nastaviti boriti za poboljšanje položaja umirovljenika u cijelosti.

Predstavljajući aktivnosti istarskih podružnica SUGH-a, Buršić je zbrojio da je u minule četiri godine organizirano 416 druženja u kojima je sudjelovalo 21.439 članova; da je financijska pomoć dodijeljena za 1.069 članova, posjećeno je 1.178 bolesnih članova, održano je 91 predavanje iz područja zdravstva, a na 287 izleta sudjelovalo je ukupno 11.898 članova SUH-a.

Na kraju skupštine članovi su informirani o održavanju umirovljeničkih županijskih sportskih igara koje će se održati u Pazinu 23. listopada, na kojima će se tristotinjak sudionika natjecati u boćanju, kartaškim igrama (briškula, trešete, remi), pikadu, stolnom tenisu i šahu. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter