Umirovljenici na pragu siromaštva

Na Pazinštini živi 17.830 stanovnika od kojih su 4.450 umirovljenici
Na Pazinštini živi 17.830 stanovnika od kojih su 4.450 umirovljenici

Na Pazinštini živi oko 17.830 stanovnika, od toga četvrtina, odnosno 4.450 su umirovljenici, izvijestio je na godišnjoj Skupštini Gradske udruge umirovljenika Pazina njen predsjednik Vinko Cerovac. Od tog broja svega 600 je umirovljenika uključeno u rad Gradske udruge umirovljenika koja osim u Pazinu kroz podružnice djeluje na području općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

Osvrnuvši se na socijalno stanje umirovljenika Cerovac je rekao kako je koncem protekle godine najniža prosječna mirovina bila u općini Cerovlje, a iznosila je 1.870 kuna, dok je u Pazinu iznosila 2.387 kuna. Mirovine u posljednje dvije godine stagniraju, a čak 70 posto umirovljenika prima mirovine niže od 2.000 kuna, rekao je Cerovac. Dodaje da je stanje nezavidno i na razini Hrvatske u kojoj ima 1,4 milijuna zaposlenih i 1,2 milijuna umirovljenika. To je, kaže, zabrinjavajući omjer, a zabrinjavajuć je i podatak da je u Hrvatskoj u prvih pet mjeseci ove godine prosječna mirovina iznosila 2.420 kuna, a u istom je razdoblju čak 76 posto umirovljenika primalo prosječno 1.686 kuna.

"Prema evropskim ekonomskim kriterijima naša umirovljenička populacija živi na pragu siromaštva", rekao je Cerovac. Međutim, prema najnovijim pokazateljima gospodarsko stanje u Hrvatskoj se pokrenulo u pozitivnom smjeru, pa se može očekivati porast, odnosno usklađenje mirovina s porastom BDP-a.

Pazinska udruga umirovljenika lani je uprihodila 41,1 tisuću kuna, a od toga je polovicu dala za najam prostora u Spomen domu. Od aktivnosti realiziranih u proteklih godinu dana Cerovac je izdvojio druženja i zabave na kojima je sudjelovalo oko 700 umirovljenika, zatim podjelu paketa potrebitim članovima u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Udruga umirovljenika svaki mjesec provodi mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi. Dakako tu su i izleti, pa su uz ostalo umirovljenici s Pazinštine u proteklih godinu dana posjetili Gudovec i Bjelovar, zatim Milano i Bergamo, Sajam cvijeća u Zadru, otok Vis, Goli otok, Žumberačko gorje…

U planu rada za iduću godinu Gradska udruga umirovljenika ustrajat će na poboljšanju materijalnog položaja umirovljenika, te kroz svoje redovite aktivnosti skrbiti o njihovom zdravlju. Cerovac je posebno istaknuo realizaciju aktivnosti projekta "Senior star" tijekom 2016. godine, a kroz strukture odlučivanja u Gradu Pazinu i općinama Pazinštine intenzivirat će aktivnosti na izgradnji doma za umirovljenike, koji je obuhvaćen i Strategijom razvoja Grada Pazina do 2020. godine. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter