Umirovljenici na meti prevaranata: Platio šest a dobio četiri kubika drva

Medica je naručio i platio ispiljena i raskalana drva, a dobio ovakve panjeve i coke
Medica je naručio i platio ispiljena i raskalana drva, a dobio ovakve panjeve i coke

Nemalo se iznenadio 68-godišnji Vinko Medica, umirovljenik iz sela Srbani Gornji kod Nove Vasi u općini Brtonigla, kada je umjesto 6 kubika naručenog i plaćenog ogrjevnog drva dobio samo četiri-četiri i pol kubika, među kojima je dobar dio vrlo loše kvalitete.

- Nazvao sam broj iz oglasa u Butigi, pitao za cijenu i kakva su to drva, čovjek koji se javio rekao je da su drva piljena i kalana, dakle spremna za loženje, i da je cijena 350 kuna po kubiku zajedno s prijevozom. To mi se učinilo u redu, pa sam naručio šest metara, i rečeno mi je da će drva biti dovezena za par dana, ispričao je Vinko Medica kako je počela ova priča, koja je po svemu trebala biti rutinska, kao i nekoliko godina unatrag kad god bi kupovao drva za ogrjev.

Drva "iskipana" kasno navečer

Na svojoj zemlji nema dovoljno drva za sječu, pa ga svake zime mora kupovati, ponekad i od Šumarije, no tu su količine ograničene i teško je doći na red, a tko prodaje drva u bližoj okolici, u pravilu ne nudi prijevoz već ih kupci sami moraju doći preuzeti, a Medica nema odgovarajuće vozilo. Zato po oglasniku svake sezone traži tko nudi drva s prijevozom. No, prolazili su dani, a drva nisu dolazila, pa je Medica ponovno nazvao isti broj, i rečeno mu je da drva još nisu spremna i neka se još malo strpi. Zatim su počele kiše, datum isporuke nikako da dođe, pa je Medica često nazivao broj na koji je naručio drva, ali bi rijetko uspio nekoga dobiti. U jednom od uspjelih poziva Medica je čak htio odustati od narudžbe i ogrjev naručiti od nekog drugog, ali ga je prodavač uvjeravao da drva ubrzo stižu. Napokon, jednog jutra stiže telefonska najava da će se drva isporučiti tog dana popodne, i Medica je nekoliko sati strpljivo čekao, ali tamić s drvima stigao je tek kasno navečer. Bio je mrak i lila je kiša, pa je "transakcija" obavljena na brzinu: drva su iskipana u dvorištu pred kućom, Vinko je čovjeku koji ih je dovezao na ruke dao 2.100 kuna, i do drugog jutra nije se više imalo što raditi.

Jutro i danja svjetlost donijeli su Vinku Medici neugodno iznenađenje. U svome radnome vijeku je naime dugo radio u šumarstvu, po obrazovanju je poljoprivredni tehničar, ima oko za procjenu i količine i kvalitete drva, pa mu je hrpa iskipana pred kućom ujutro već na prvi pogled bila sumnjiva. Prvo razočaranje bilo je što dobar dio drva nije bio ni ispiljen ni iskalan na cjepanice kako je pri narudžbi bilo obećano. (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter