Umijeće života: Trudnoća ne dolazi "po narudžbi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana psihologinjo,

Pratim vas na predavanjima i redovito čitam vaše članke. Nakon mnogo oklijevanja odlučila sam vam se obratiti. Ovako, imam 28 godina i već sam tri godine u braku. Supruga volim svim srcem i snagom što imam u sebi. On je moja polovica. Svi sanjaju da će pronaći svoju polovicu ja mogu reći da jesam. Sretna sam sa suprugom, svjesna sam da smo mladi, ali ne uspijevam zatrudnjeti. Učinili smo sve pretrage i izgleda da je sve u redu. Vrlo sam zabrinuta da neću nikad moći zatrudnjeti, uz sve pokušaje da se ne opterećujem i ne mislim previše o tome, ne mogu odvratiti misli. Bojim se da će me muž napustiti, iako on tvrdi da se previše opterećujem. Istina, još smo mladi ali, kakva sam ja žena koja mu ne može roditi dijete? Doktori su mi rekli da to može biti na psihološkoj bazi, ali ne razumijem kako i što bi to moglo biti. Sve u svemu dobro sam, radim, imam svoju rutinu i tako redom.

Unaprijed hvala

Poštovana gospođo,

Niste jedina koja ima taj ne potpuno jasan problem. Mnogi parovi nakon prvih poteškoća odlaze na medicinske pretrage. One, ponekad, ukazuju na to da problem nije fizičke prirode i da vaša tijela sasvim normalno funkcioniraju. Naime, na trudnoću ne utječu samo fizički faktori već i psihološko stanje pojedinca. Što to točno znači? Znači da ponekad naš mozak, ili psiha, nisu potpuno spremni na tako važan korak u našim životima. Zato, bitno je priupitati se postoji li neko pitanje na koje nismo dali potpuni i iskreni odgovor. Ako ne možete odmah zatrudnjeti ne znači da niste dobra žena. Naprotiv, trudnoća, ili dijete, nisu proizvodi koji dolaze "po narudžbi" već rezultat ljubavi, strpljenja, strasti ali i spremnosti. Smatram da se previše opterećujete i time još više kočite proces oslobađanja unutarnjih nemira. Pronađite, i priuštite si, svoj mir. Pokušajte zamisliti situacije kojih se, možda, bojite i pronađite svoje slabosti. Ponekad razlozi sežu puno dublje i njihova krajnja manifestacija je poteškoća koju navodite. Svakako bih vam savjetovala da potražite stručnjaka koji vam može pomoći ako se radi o problemu psihičke prilike. Osim što možete pokušati pronaći rješenje za tegobe vezane uz začeće, olakšat će vam trenutno stresnu i frustrirajući situaciju kroz koju prolazite.

Poštovana,

Često mi se događa da u razgovoru s ljudima blokiram. Neovisno radi li se o poslu ili privatnom životu. Pokušavam to promijeniti, trudim se i vježbam pred ogledalom ali sve to ide jako sporo. Ponekad mi se čini da se ne pomičem s mrtve točke. Opisuju me kao tihu, stidljivu i povučenu osobu. Vrlo mi je neugodno, ali ne znam kako bih si više pomogla. Tužna sam jer mi se čini da nikad neću moći komunicirati ni s kime. Zato se pitam hoću li ikad u životu uspjeti nešto postići. Mnogi govore da ako se trudim mogu to sama riješiti ali nemam volje i snage truditi se nečemu što ne donosi rezultat. Hvala, Tiff (32)

Prema onome što ste napisali podijelili ste problem sa svojim najbližima i oni vam pružaju podršku i ohrabruju vas kako bi nastavili raditi na sebi. Vi želite pobijediti problem pa je dobro znati da postoji mnogo tehnika za samopomoć, a tu je i pomoć terapeuta. Neke tehnike će zahtijevati uvid u vaš unutarnji život, kao i na promjene nekih misli ili ponašanja. Prema onome što ste napisali, mogu zaključiti da bi se moglo raditi o ponavljanju obrasca koji može biti povezan i s vašom prošlošću. Pitanje na koje možete potražiti odgovor jest: što mogu još učiniti da ne proživljavam ponovno istu, neugodnu, situaciju? U velikom rasponu odgovora obratite se literaturi, pronađite ljude koji dijele sličan, ili isti, problem. Ukoliko budete nezadovoljni vlastitim uspjehom, obratite se terapeutu. Vaš je problem rješiv ako pronađete pravi razlog takvih blokada. Nemojte gubiti nadu ili entuzijazam, niti jedna naša karakteristika ne mijenja se sama po sebi već je rezultat našeg truda i životnog iskustva. Kvaliteta života je u našim rukama, nemojmo samo pasivno promatrati što se događa.

Dragi čitatelji,

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter