Umijeće života: Snovi su kao pisma koja šaljemo sebi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana psihologinjo,

Imam 30 godina i trudna sam. Otac djeteta ne želi znati za trudnoću, a kamoli za brak – što bi, po meni, bilo najbolje rješenje. Nismo bili u vezi, već samo duža avantura. Znamo se svega par mjeseci, i nije bilo neke zaljubljenosti već samo zanos i strast. Ne želim odustati od djeteta, jer mislim da je to blagoslov, sram me ružnih pogleda drugih ljudi, bojim se biti samohrana majka. Kako dalje?

Nesretna

 

Prije svega bilo bi dobro da svoj problem podijelite s obitelji, jer zajedničkim razgovorom moguće je riješiti nedoumice. Također bih vam preporučila da otvoreno razgovarate s ocem djeteta i objasnite mu zašto želite zadržati dijete i što točno od njega očekujete. Ne možemo nikoga prisiliti na brak, ali svatko je dužan preuzeti svoj dio odgovornosti. Ponekad treba vremena da se stvari riješe, jer ne razmišljamo svi na isti način i svatko ima svoj tempo. Nemojte stvarati nervozu i svađu. Mislite na sebe i svoje dijete i pokušajte pronaći najbolje rješenje strpljivim razgovorom. Ne morate to riješiti u par dana, jer dolazak djeteta velika je promjena i, kao za sve velike promjene, potrebno je vrijeme adaptacije.

Dobar dan Luana

Zovem se Kate i imam 24 godine. Često mi se događa da sanjam vrlo čudne i napete snove. Nalazim se u ratu, traže me ubojice ili bježim i skrivam se od, primjerice, lopova. Nerijetko se desi da sanjam velike zgrade, u potpuno nepoznatom mjestu, gdje se sve odjednom ruši – kao da pada na mene. Kao i kada sanjam da sam na plaži i valovi su vrlo visoki, kao zgrade. Ponekad ulazim u vodu, a ponekad pokušavam ostati čvrsto na plaži. Mnogo puta sam prelistavala sanjarice, ali mislim da one nemaju baš previše smisla. Zato me zanima, da li ovi snovi imaju smisla ili neko značenje ili su možda samo rezultat prevelike mašte. Puno vam hvala na pomoći i pojašnjenju!

Draga Kate

Biste li vi odustala od otvaranja pisma koje vam šalje osoba koju volite? Snovi su kao pisma koje svake večeri šaljemo sami sebi, za koja se rijetko, nažalost, pobrinemo otvoriti. Snove možemo shvatiti kao škrinjicu blaga koja nam može, ponekad, pomoći. Isto tako, istina je da za otvoriti pismo, ili dešifrirati njegov sadržaj, kao što ste i sami zaključili nije dovoljno prolistati sanjaricu. To su kao šifrirane poruke, a svaki kod kojim je ona šifrirana drukčiji je za svaku osobu. Moguće je dešifrirati ga samo uz pomoć stručne osobe. Nema smisla da vam navodim sve moguće interpretacije koje možete pronaći u novinama, na televiziji ili u nekim knjigama. Ukoliko želite raditi na svojim snovima kontaktirajte psihoterapeuta s analitičkim pristupom. Ispričajte mu vlastite snove, i, vjerujem da ćete biti zadovoljna.

Poštovana,

U vezi sam s djevojkom koju volim već sedam godina, živimo zajedno već duže vrijeme. Naime, mnogi prijatelji govore mi kako bi trebao pripaziti na njezinu odjeću i slično. Oduvijek se oblačila vrlo privlačno, iako mi je u početku to izazivalo ljutnju – što je svi gledaju, malo nakon toga sam shvatio da mi u biti odgovara da je svi gledaju. Uvidio sam kako je često izlažem kao trofej. Čak i za doček Nove godine, obukla se vrlo privlačno (štoviše prozirno), i prijatelj me je pitao zašto joj nisam to zabranio i kako će se zbog toga posvađati sa svojom suprugom. Ja sam u svemu tome uživao. Zašto (i kada) sam postao takav? Prije sam bio skroman, a sad… Što mi je?  Molim vas, pomozite! Previše se sramim da bih osobno otišao psihologu. Hvala unaprijed, Marko

Poštovani Marko,

Vaše pismo počinje odgovorom, a završava pitanjem. Ponosni ste na svoju djevojku (ili na svoj ulov?) i uživate što ste svjesni da izaziva divljenje drugih muškaraca, kao i njihovih supruga. Porazgovarajte s vašom djevojkom, ako se ona slaže s vama i želi nastaviti svojevrsnu igru, onda se nemate čega bojati. Mislim da se ne želite obratiti psihologu za pomoć jer niste sramežljivi, već zato jer vam se ova igra sviđa.

Dragi čitatelji,

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter