Umijeće života: Pravi život ima sve dugine boje


Poštovana psihologinjo,

Pišem vam zbog svog prijatelja jer bih volio znati vaše mišljenje. Ukratko ću vam opisati situaciju: prije šest godina imao je veliki i ozbiljni problem sa zdravljem. Taj se problem bio donekle i riješio, međutim, pred neko vrijeme ponovno se pojavio baš kad je imao problema sa svojom djevojkom. Iako nisu bili ni u kakvoj krizi, ona ga je napustila na odvratan način baš jer se taj, nazovimo ga, problem vratio. Zdravstveno stanje nije se poboljšalo, dapače. Usprkos ne tako divnom razvijanju situacije, njega je najviše pogodilo što ga je djevojka ostavila i, iako je prošlo već više od pola godine, ne može si pomoći. Pokušao sam ga motivirati i biti mu blizu, jer je stvarno draga osoba, ali bezuspješno. Pokušao sam ga više puta savjetovati da ode kod psihologa, ali niti to ne želi. Pišem Vam jer sam zabrinut za njega, želim mu pomoći, a ne znam kako. Kako da ga natjeram da ode psihologu? Ili baš, ako neće, postoji li koji način da mu ja mogu pomoći? Unaprijed hvala,

Marko S.

Poštovani gosp. Marko,

Pohvalno je kako se brinete za svog prijatelja, i mislim da ga usrećuje sama činjenica što ste uz njega u tako teškoj situaciji. Iako je vaš trud vrlo pozitivan i dobronamjeran, teško je nekoga natjerati da potraži pomoć ukoliko ta osoba smatra da je to nepotrebno ili kako ne bi bilo od pomoći. Možete s njime razgovarati o ponašanjima koji se ponavljaju, a koja za njega nisu pozitivna, i tako ga potaknuti na razmišljanje. Obratite mu pozornost na poteškoće koje susreće a da mu ne sudite. Ono što možete učiniti u takvoj situaciji jest ostati podrška svom prijatelju, koji to, usprkos svojim problemima, zna cijeniti.

Poštovana psihologinjo,

Prije nekoliko mjeseci izgubila sam najbitniju osobu svog života - moju majku. Ona je bila moja najbolja prijateljica, moj vodič, moja sigurna luka i moja podrška broj jedan. Sada osjećam veliku prazninu, ali i veliku ljutnju. Ljuta sam na svoje tete koje ne žele preuzeti brigu o baki koja ima 92 godine, ljuta sam na brata koji očekuje da činim sve što je radila moja majka a da mi ne pruža ikakvu pomoć. Ljuta sam na cijeli svijet jer nema više osobe koja me najviše razumjela. I, na kraju, ljuta sam na sebe jer nisam dovoljno egoistična da se brinem o svojim stvarima i da konačno budem bar malo sretna. Nikad me nitko nije odabrao za partnericu, i imala sam mnogo ljubavnih patnji. Bojim se i njima prepustiti i sve se više zatvaram u sebe… čini mi se kao da moja budućnost nije baš ružičasta…

K. K.

Poštovana K. K.,

Sigurno da razdoblje kroz koji prolazite nije nimalo lako, ali morate se malo ohrabriti. Iskoristit ću vaše riječi "budućnost baš nije ružičasta" – ipak, ne živite u nerealnom svijetu. Pravi život ima sve dugine boje, od ružičaste pa do tamnijih tonova, i oni se stalno izmjenjuju. Koliko često i dugo može trajati jedna od boja ovisi, pojaviše, o našim postupcima i reagiranjima u određenim situacijama. U teškim vremenima možemo otkriti naše, dotad neotkrivene, vrline. Kako bismo to uspjeli, potrebna nam je pomoć koja će nas kroz taj proces voditi. Ukoliko imate poteškoća da nastavite život koji ste prije vodili zbog gubitka bliske osobe, obratite se stručnoj osobi koja vam može pomoći otvoriti novi svijet. To možete doživjeti kao da stavite naočale, i malo bolje pogledate što vas sve okružuje. Kreirajte, tražite svoj prostor i svoj način izražavanja u društvu. Nemojte boraviti sami, jer nas samoća još više udaljava od mogućeg rješenja, iako nam se može učiniti najbezbolnija opcija. Život nam uvijek nudi nove mogućnosti, moramo biti spremi prepoznati ih. Vjerujem da bi i vaša majka voljela da se vratite vedrom životu koji ste vodili. Samo hrabro naprijed, sve se može riješiti. Vjerujte u sebe i već ste time učinili korak naprijed.

Dragi čitatelji,
Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova i slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici Umijeće života. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter