Umijeće života: Ponašanje bitnije od riječi

Ilustracija
Ilustracija

Draga psihologinjo Luana,
Redovito čitam vaš nedjeljni prilog, i želim vam iskreno čestitati jer mi se jako sviđa kako pišete čitateljima. Dugo sam razmišljala o tome da vam pišem, da vas pitam o nečemu što me jako muči.

Već sam pune tri godine u vezi s dečkom. On mi više puta kroz dan govori o tome kako me voli, i na više načina je isto i dokazao. Strpljiv je, pažljiv i vrlo osjećajan. Problem je u tome što ja ne uspijevam progovoriti riječi "volim te". Nije da ga ne volim, dapače. Zaljubljena sam do ušiju, ako ne i preko. Uspijem progovoriti te magične riječi samo vrlo rijetko. Zašto je to tako teško? Kako se mogu potaknuti da to govorim češće? Hvala, A.A.A.


Poštovana A.A.A.,
Hvala vam na lijepim riječima podrške. Prvo pitanje koje mi je sinulo čitajući vaše pismo jest: dali pokazujete svoju ljubav djelima? Zaljubljenim pogledima? Zagrljajima? Ponašanje prema voljenoj osobi bitnije je od izgovorenih riječi. Ipak, izgleda da koliko mu to puta govorite, za vas to predstavlja problem. Da li to čini da se osjećate nesretnom? Čini li to nesretnim vašeg dečka?

Ukoliko su negativni odgovori na ova pitanja, smatram da nema razloga za brigu. Ljubav pronalazi svoj put kroz različite načine, ne samo kroz riječi. Ljudi su navikli opisivati svoje osjećaje slično kao u obitelji u kojoj su odrasli. Možda u obitelji u kojoj ste odrasla, nije bilo iskazivanja ljubavi riječima i zato na to niste navikli.

Vaše ponašanje može sugerirati i način na koji se u biti želite zaštiti od ljubavnog razočarenja ili (pretjerane) bliskosti. Možete uvijek o svom problemu porazgovarati sa dečkom. On vas može iskreno savjetovati i zajednički pronaći rješenje.

Poštovana,
Imam kćerku od 6 godina. Redovito pohađa vrtić od svoje druge godine. Vrlo je vedra, vesela, pozitivna i komunikativna. Prije nekoliko mjeseci požalila se da je boli srce. Naime, otkriven joj je šum na srcu prije godinu dana. Odmah smo otišli specijalisti i bila je pod 24-satnom kontrolom. Nalazi i pregledi nisu pokazali ništa
novog, dapače.

Šum će vremenom nestati i doktor kaže da se ne moramo brinuti. Doktorica nam je rekla da se obratimo psihologu, pošto nisu pronašli ništa na organskoj bazi. Ona voli pričati i igrati se sama, kćerka jedinica je. Kad je slušam, ona često glumi da je teta u vrtiću i ispravlja druge kako bi se trebali ljepše ponašati.

Vrlo je osjetljiva na nepravdu. Kada crta, crta cvijeće. Kada crta kuće, koristi šarene i vedre boje. Čitala sam da djeca mogu pokazivati svoju nelagodu kroz crteže. Osobno nisam primijetila nikakvu razliku, ni u sadržaju ni u bojama. Tete u vrtiću nisu spominjale promjene u ponašanju. Redovito odlazim na informacije, i na moj upit da prate njezino društveno stanje, potvrđuju da se ona lijepo igra sa svojim vršnjacima.

U vrtiću, na žalost, nemamo psihologa, pa se moramo obratiti nekom vanjskome. Mislite da je potrebno obratiti se vanjskom psihologu? Hvala!


Poštovana,
Lijepo je i pohvalno kako se brinete i pratite razvoj svoje kćerke. Žao mi što vaša kćer ima šum na srcu, važno je da je pod kontrolom i vjerujem da će se sve najbolje riješiti. Prema ovome što ste napisali, nemam cjelokupnu sliku razvoja vaše kćeri. Tako je vrlo teško reći, je li potrebno obratiti se psihologu ili ne.

Ukoliko ste iz Istre, možete se obratiti Centru za psihološku pomoć Balon i dogovoriti razgovor. Uživo možemo podrobnije razgovarati o razvoju Vaše kćerke i zaključiti je li potrebna psihološka pomoć ili ne.

Poštovana psihologinjo,
Molim vas da mi objasnite trebaju li pacijenti s psihičkim bolestima odlaziti psihologu? Hvala


Poštovani,
Osobe s psihičkim oboljenjima često odlaze na razgovore kod psihologa. Mogu biti dio grupnih terapija, gdje analiziraju događaje zajedno s drugim korisnicima, mogu biti dio individualnih terapija, odnosno imati samostalni odnos sa psiholog terapeutom te odlaziti na psihološke radionice – one nemaju direktan terapeutski učinak već potiče druženje i rad na sebi.

Najbolje je obratiti se najbližoj Udruzi ili Društvu osoba s invaliditetom i pitati imaju li unutar njihove Udruge takvu pomoć. Za članove je ona besplatna i usmjerena na potrebe članova.


Podijeli: Facebook Twiter