Umijeće života: Odlazak u mirovinu velika je promjena


Zovem se Valentina, imam 21 godinu i prije 11 godina preminula mi je majka. Iako je to bila veoma ružna situacija, tek kad sam odrasla zahvaljujući svom dečku uspjela sam to prebroditi i prihvatiti njezinu smrt. Međutim, ne mogu reći isto za mog oca. Njegovim ponašanjem izgleda kao da pokušava pronaći način za umrijeti. Izlazi sa svojim "prijateljima" alkoholičarima i vraća se kući u ranim jutarnjim satima, naravno, pijan. Već nakon posla zaustavlja se u kafiću i tako dok se ne napije. Ne znam što napraviti, nedavno sam ga morala odvesti u bolnicu gdje su mu pronašli povećanu jetru i bez obzira koliko mu je bilo loše ne odlučuje se na zdraviji život. Stalno plačem, moj dečko želi da se preselim kod njega, ja ne mogu pristati na to jer ne znam što bi se moglo desiti ocu. Pokušala sam mu više puta pomoći i razgovarati sa njim, ali on mi odgovara da si ja to umišljam. Ova cjelokupna situacija za mene je jako teška, guši me. Već sam izgubila majku kad sam bila mala, sada ne želim izgubiti i oca. Molim vas, pomozite mi. Unaprijed hvala.

Draga Valentina,

Vaša situacija nije jednostavna. Mora biti vrlo bolno prisustvovati ovom postepenom gubitku a pritom se osjećati nemoćnom. Vjerujem da se osjećate vrlo usamljena i dobro je da vas dečko shvaća i da je prisutan. Prema vašim riječima, čini mi se da vam otac nije bio blizak u razdoblju žalosti nakon smrti majke. Možda osim brige, ono što osjećate prema ocu, jest ljutnja. Ljutnja koju ste dobro potisnuli u sebi, ali neizbježno jest da ona i dalje postoji. Što je najgore, vi ne možete donositi odluke bitne za vaš daljnji život jer ste previše zabrinuta životom vašeg oca. Ono što možete jest reći ocu sve što ste napisala meni, odnosno izraziti svoju nelagodu, strah, poteškoće i bijes. Morate mu pokušati pojasniti da ste istodobno zabrinuta i ljuta na njega, jer vas je indirektno ostavio samu. Možda će prepoznati priliku da prestane tugovati i shvatiti da ima kćer koja želi svog oca. Ono što mu morate reći jest da ga trebate. Tada je na njemu red da odluči, on mora pronaći snagu i motivaciju za promjenu. Ukoliko to ne učini, morate se osloboditi i donositi vlastite odluke. Ne možete ostati i postati njegova majka, u konačnici on je roditelj, a vi dijete. Iako je teško, život ide dalje. Uvijek je teško vidjeti svoje roditelje kako pate, i razumijem da vam nije lako. Vaš otac nema isprika. Može Vas poslušati i promijeniti se, ali bez obzira na njegovu odluku morate staviti sebe u prvi plan. Truditi se i dalje oko svog oca neće spriječiti da ga izgubite, ako on ne želi živjeti - vi tu ne možete ništa učiniti. Možete reći, pitati i truditi se ali samo on može odlučiti.

Poštovana,

Ja sam gospodin od 65 godina, nedavno sam umirovljen. Iako sam se na početku veselio toj promjeni i slobodnom vremenu, posebno da se posvetim svom hobiju, dani su mi sivi i dugi. Ne veselim se više kao u početku, razmišljam samo kako bi pronašao neki posao i osjećam kako sam ušao u zadnju fazu svog života. Kako da prebrodim taj prelazak i ponovno nađem volju za životom koja me oduvijek karakterizirala?

Poštovani,

Ulazak u mirovinu je velika promjena u životu svakog čovjeka, i razdoblje kroz koje prolazite je razdoblje prilagodbe na novi način života. Ljubav i veselje prema životu pronađite u malim stvarima i ritualima. Ispunite svoj dan obvezama koje vas vesele i ispunjavaju. Uključite se u rad neke kreativne grupe, možete pronaći informacije u knjižnicama i novinama. Porazgovarajte s ukućanima i prijateljima, oni vam također mogu biti od pomoći. Savjetujem da se opustite, ne razmišljajte previše. Prisjetite se razdoblja kad ste bili zaposleni čime ste se htjeli baviti a za to niste imali vremena. Sada je došlo vrijeme za to!

Dragi čitatelji,

Imate problema s vašim sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter