Umijeće života: Nije se lako nositi sa samoćom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana,

Imam 22 godine i od ove akademske godine dijelim sobu s kolegicom s faksa. U početku smo bile jako dobre i super smo se slagale. Ali ona je ostala u odličnim odnosima i s cimericom prije mene, koju ja ne poznajem. One se često druže, i u tim prilikama me ignoriraju. Ne pozovu me i osjećam se kao stranac u "vlastitoj" kući. Nemam ništa protiv da se one druže, ali predosjećam da se meni nepoznatoj djevojci ne sviđam i da je nekako neprijateljski raspoložena. Ne želim da se one druže sa mnom pod svaku cijenu, ali osjećam se usamljeno i izolirano. Što da radim? Antonela R.

Situacija koju opisujete doima se vrlo nejasnom. Bilo bi dobro razjasniti što se događa. Razgovarajte s kolegicom i objasnite joj svoju poteškoću. Nedostatak iskrenosti u komunikaciji i u međuljudskim odnosima može zakomplicirati sveukupnu situaciju. Moguće je, također, da ste stvorili pogrešan dojam o djevojci koju ne poznajete.

U razgovoru s kolegicom nemojte pričati o bivšoj cimerici, nemojte nikoga optuživati već razgovarajte o vama i o tome što se događa. Može se dogoditi da pogriješimo u procjeni osobe, ili situacije i zbog toga pogrešno interpretiramo opću situaciju. Zadržite objektivnost i jasan cilj – što želite postići razgovorom.

Nositi se sa samoćom nije lako. Znati da nas netko ne želi u društvu je vrlo bolno i neugodno iskustvo. Ukoliko se to zaista pokaže istinitim, znat ćete na čemu ste i moći ćete poduzeti novi korak. Činjenica je da se ne možemo svima svidjeti, niti se svi drugi nama jednako sviđaju.

Mlada ste, opustite se i sklopite nova prijateljstva u kojima će vas znati cijeniti. Što više ljudi upoznate, i što više prijateljstava sklopite to ćete lakše raspoznati vlastite potrebe i želje u međuljudskim odnosima. Vidjet ćete da će na taj način i samoća nestati. Ne oviseći samo o jednoj prijateljici i sklapanjem novih prijateljstava, steći ćete više samopouzdanja u sebe.

Poštovana psihologinjo,
Već duže vrijeme imam problema sa gutanjem. Napravila sam sve medicinske pretrage i nisu pronašli ništa. Rečeno mi je da je to na psihičkoj bazi i zato vam pišem. Prije se pojavljivalo samo kad sam trebala pojesti neki veći komad, a u posljednje vrijeme ne mogu više niti normalno piti. Moram praviti malene zalogaje i gutljaje. Kao da se mišići blokiraju. Da li je, po vama, moguće da je to neki simptom na psihičkoj bazi? Ako da, zašto do toga dolazi i kako se mogu toga riješiti? Vrlo je neugodno i nezgodno s time živjeti.


Kada govorimo o psihosomatici, moramo znati da govorimo o nečemu što naš mozak čini tijelu, odnosno šalje signal da nešto nije u redu. Iako medicinske pretrage nisu pronašle fiziološki uzrok, ne znači da problem ne postoji. Kroz vaše pismo ne mogu sa sigurnošću utvrditi, ali moguće je da se radi o psihosomatskom simptomu.

Često trpimo psihička stanja ili nezadovoljstva čijih utjecaja nismo direktno svjesni. Kako nam treba pomoć, naš mozak manifestira tu potrebu kao fizički simptom iako je on zapravo psihičke naravi. Razlozi njegovog pojavljivanja mogu biti različiti, primjerice velika izloženost stresu ili moguće postojanje nekih unutarnjih tjeskoba. Preporučila bih vam da se posavjetujete sa psihologom.

Ako želite, možete me direktno kontaktirati ili odabrati nekog tko vam je bliži ili s kime ste već surađivali. Jako je bitno ne zanemariti problem, jer je vrlo moguće da će se simptomi pogoršati. Psihološka pomoć i podrška ima za cilj brzo i efikasno prepoznati i djelovati na procese koji podupiru simptome. Nemojte se bojati, jer vam psiholog može uvelike pomoći u rješavanju tog problema.
 

Dragi čitatelji,

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".

 


Podijeli: Facebook Twiter