Umijeće života: Najteže je žaliti za kim ili čim


Molim Vas za pomoć u pogledu jednog događaja koji mi je, gotovo pa ničim izazvan, poprilično pokvario kvalitetu života i moje do toga dana normalno  gledanje na svijet oko sebe.

Prije nekoliko godina bio sam u vezi s osobom koja se u međuvremenu udala. Nekakve minimalne kontakte održavali smo nekoliko godina, tek onako reda radi. Uglavnom čestitanje rođendana, a prije i nekoliko kava koje su prolazile u nekakvim poluzajedljivim tonovima. Vjerojatno nijedno od nas nije donedavno (a, bojim se, ni do dan-danas), raščistio u potpunosti s tom pričom, ali, životne okolnosti su nas u međuvremenu rastavile i svatko je usput morao otići živjeti u drugi grad. Meni je to osobito teško palo, jer sam se uvijek nadao da ću se nekako vratiti i možda pokušati još jednom. Prilikom posljednjeg čestitanja rođendana, za koji sam se uopće dvojio da li da čestitam ili ne, SMS-om sam dobio odgovor da je trudna i da je taman pred udajom. Od prvotnog šoka nisam došao sebi nekoliko dana, a zatim sam dva mjeseca sam uvjeravao sebe da se vjerojatno radi o nekakvoj "osveti"  ili "zafrkanciji", dok nisam napokon od jedinog danas zajedničkog poznanika dobio potvrdu da je istina. Zatekla me takva nemilosrdna otvorenost od nekoga tko je bio nekad draga osoba, i nonšalantan način na koji je to rečeno - kao da se radi o nečemu što se događa svaki dan. I od tog je dana moj život postao dijametralno suprotan onom što je dotad bio, postao sam netko tko živi u prošlosti, povukao sam se, postao zatvoren u sebe, a počeo sam se prisjećati i davnih dogodovština iz tog vremena. Postao sam distanciran prema obitelji na koju (sasvim neosnovano) ponekad prevaljujem krivnju zbog toga što sam to saznao. Loše se to odrazilo i na moj poslovni život. Nemam mnogo volje za bavljenjem stvarima koje su me do prije nekoliko mjeseci uistinu veselile. Nakon te osobe nisam, nažalost, ostvario nikakvu ljubavnu vezu. Osobito mi loše pada svako spominjanje vjenčanja, trudnica, djece i takvih, običnih, "životnih" situacija, a to je nešto što je nemoguće izbjeći. Eh da, tu je naravno i strah "da je ne bi negdje slučajno sreo jer jednostavno ne znam kako bih reagirao" (iako živimo u drugim gradovima). Pomoću interneta vidio sam neke slike te osobe koja se u međuvremenu i promijenila u odnosu na onu koju sam nekada poznavao. Udala se za nekog 10 godina starijeg od sebe (a mi smo bili praktički vršnjaci), a izgleda da je razlog za sklapanje braka bila trudnoća. Možda jednim dijelom i interes. Sve mi je to vrlo šokantno. Samome sebi objašnjavam kako vrijeme prolazi i kako se ljudi mijenjaju, ali uvijek se zapravo vrtim u istom krugu. Sigurno da je izlaz iz ovakve situacije jednostavno produžiti dalje i pronaći nekog novog, ali ja sam trenutno zapleten sam u sebe i svoja sjećanja, a i kvalitetna veza se ne pojavljuje, a niti ostvaruje tek tako. Volio bih da na neki način mogu izbrisati svoja sjećanja, osobito taj dan i taj SMS kojim sam saznao. Ukoliko imate ikakav savjet, unaprijed hvala.

Poštovani,

Ono što očito proizlazi iz Vašeg pisma jest činjenica da niste nikada raščistili situaciju s tom osobom, kao niti emocije koje prema njoj osjećate. Naime, i vaša potreba ,odnosno strah za susretanjem jest rezultat vašeg unutarnjeg, nazovimo ga, sukoba. Ljubav koju ste osjećali prema toj osobi zasigurno je obilježila Vaš život i Vaše današnje poimanje ljubavi. Iako ste ostali u formalnom kontaktu, nikada to niste iskoristili da biste, kako navodite, pokušali ponovno. U životu je najteže kada žalimo za nečim. Zato si svim silama želite dokazati da ona nije kakvom je pamtite. Istina je, promijenila se - baš kao i Vi. Nemojte žaliti što ste dobili tu informaciju, shvatite je kao znak da prekinete s prošlošću. Jedino prekid te kolotečine jest pravi korak prema novoj ljubavi. Kako prekinuti s prošlosti? Učinite ono čega se najviše bojite, suočite se s njom i porazgovarajte. Uvjerite se u promjene koje su se dogodile, i shvatit ćete da živite sa starim očekivanjima.

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Na ova i slična pitanja, dileme, slutnje i probleme, pomoć možete potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis. Pitanja možete poslati na e-mail adresu: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter