Umijeće života: Najgora istina i(li) najljepša laž

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana,

Imam 19 godina i teoretski sam na prvoj godini fakulteta. Kažem teoretski jer sam samo upisana i živim u gradu u kojem bih trebala studirati. Roditeljima, koji plaćaju stan i hranu, slažem da sam dala već par ispita, da redovito izlazim na kolokvije. Bila sam odlična učenica ali dolazak u veći grad otvorio mi je neke nove mogućnosti. Doživjela sam slobodu. Moji roditelji mi vjeruju i bojim se razočarati ih ako im kažem istinu. Ne mogu ih gledati u oči i zato rijetko odlazim doma.

Ivana

Draga Ivana, neke istine su vrlo bolne. Imate mogućnost odabrati: reći roditeljima istinu koja će ih razočarati, ili nastaviti lagati. Imajte na umu da i samo prešućivanje istine može se smatrati prijevarom. Iako nam se može činiti vrlo teško, u vašem slučaju, kao i u mnogim drugima,  najgora istina bolja je od najljepše laži. Razmislite, ako nastavite lagati onda će vaše laži vremenom postajati sve veće, složenije i češće. Sve ćete se teže prisjećati što ste rekli za neki predmet, ispit ili kolokvij. Ukoliko ipak odlučite reći istinu, roditelji će od vas zahtijevati objašnjenje i biti će potrebno potruditi se kako bi dobili njihovo razumijevanje. Trenutno je šansa da vas razumiju veća nego na kraju akademske godine. Ako ste u svom dosadašnjem školovanju bila odlična učenica i svojim ponašanjem stekla povjerenje roditelja i obitelji, dužna ste sama sebi prihvatiti ovu situaciju kao mogućnost da pokažete svoje prave vrijednosti. Možda se bojite da će nakon takvog ponašanja roditelji zahtijevati da se vratite kući, porazgovarajte o tome s njima. Ako budete iskreni i pošteni, vaši će roditelji to znati cijeniti i možete dobiti drugu priliku. Velike stvari nikad ne dolaze bez odricanja, velikog truda i strpljenja.

Poštovana psihologinjo,

Imam 35 godina i zbog svog novog posla često moram javno držati predavanja. Jako se bojim od javnih nastupa i to mi vrlo teško ide. Ne želim izgubiti posao, a ne znam kako si pomoći.

Dean

Poštovani Deane,

Nervoza i strah od javih nastupa vrlo su česta pojava. Taj osjećaj napetosti nazivamo tremom, a to je stanje pobuđenosti organizma koje nam dozvoljava da budemo koncentrirani kako bi mogli brzo reagirati u slučaju opasnosti. Jednom kad počnemo, trema brzo nestaje i sve teče prirodno. Mnogi žele izbjeći javni nastup, a u vašem slučaju to, zbog posla, nije moguće. Pripremite se na vrijeme, vrlo detaljno i temeljito, jer na taj način stječete sigurnost u izlaganju. Uvijek postoji mogućnost da nešto pogriješimo, koliko god se pripremali, zato je dobro vježbati svoj nastup. Izvedite svoje predavanje pred ogledalom, obitelji ili kolegom. Tako ćete se pripremiti za moguće poteškoće i nećete paničariti. Upitajte se što biste učinili ako vam se dogodi "blokada". Što više vježbate i mentalno simulirate situacije koje bi vam mogle biti problematične ili stresne i na njih pronađete rješenje, to će strah od javnog nastupa biti manji. Pred sam nastup prakticirajte neku tehniku relaksacije, kao duboko disanje ili meditaciju. Tijekom nastupa imajte na umu da vam se ništa loše ne može dogoditi, kao i da se vaš govor ne mora svidjeti svima – baš kao što se ne dopadamo svima u svakodnevnom životu. Nemojte to prihvatiti osobno. Ono što možete učinit jest dati sve od sebe, odnosno pripremiti se, opustiti i uživati u svom poslu.

 

Dragi čitatelji,

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".

 


Podijeli: Facebook Twiter