Umijeće života: Mobbing je kažnjiv zakonom

(Ilustracija)
(Ilustracija)

Poštovana,

Muškarac sam od 37 godina  i bavim se građevinom. Zbog krize često sam bez posla i radim samo povremeno. Ne obraćam Vam se za jadikovati već kako bi potražio savjet u svom privatnom životu. Naime, nedavno me, nakon osam godina ostavila supruga. Naš sin, od tri i pol godine otišao je živjeti s njom. Normalno je da bude s majkom, ali bojim se da ga neću viđati. Moja (bivša) supruga i ja ćemo postepeno upoznati nove ljude, još uvijek vjerujem u ljubav, i bojim se da moj sin ne zavoli drugog muškarca kao oca. Ne želim ga izgubiti, on nije kriv toj situaciji a najviše će patiti. Želim mu objasniti da će tata uvijek biti tu, ali ne znam kako to učiniti. Što mi možete savjetovati?

Alen

Razvodi u kojima su prisutna djeca uvijek otežava cjelokupnu situaciju. Često je teško ostati u dobrim odnosima s bivšim partnerom, međutim kad se radi o djeci potrebno je, i dužni smo, potruditi se. Kakav će biti odnos s vašim sinom ovisi o vama i vašoj (bivšoj) supruzi. Bez obzira na nesuglasice i probleme koji su doveli do razvoda, razgovarajte s njom i objasnite joj koliko vam je stalo do odnosa sa sinom. I poslije razvoda ostao je zajednički cilj, a to je dobrobit i sreća vašeg djeteta. Kako sami navodite, postepeno ćete upoznavati nove ljude, ali nemojte to doživljavati kao problem ili osjećati zavist. Nemojte gubiti iz vida glavni cilj, a to je da budete prisutni u životu vašeg sina. Nemojte se miješati u život svoje (bivše) supruge i njezine odluke koje se ne tiču djeteta, a razgovarajte maksimalno o njemu. Pitajte je o naprecima koje čini dok vas nema, ispričajte joj što ste radili dok ste bili zajedno, nazovite je kako bi znala da želite biti prisutan. S vremenom, steći ćete ponovno međusobno povjerenje kako biste mogli uspješno i s ljubavlju odgajati svoje dijete.

Poštovana psihologinjo Luana,

Imam 34 godine, udana sam žena s dvoje djece. Voljela bih dodati "sretno" udana, ali na žalost ne mogu. Moj suprug je divna osoba, razumije me i s njim mogu o svemu razgovarati. Osjećajan je, romantičan i divan otac! Problem je u mom poslu, radim kao djelatnica u jednom malom knjigovodstvenom servisu i prisiljena sam na seksualni odnos sa šefom kako bi zadržala posao. Imamo kredit za kuću i auto. Odluka da posustanem i ispunim zahtjeve mog šefa prevagnula je zbog osjećaja da moram čuvati svoju obitelj. Takva situacija se nastavlja već skoro godinu dana. Šef se ponaša kao da se ništa ne dešava, ali kolegici je čudno što me ponekad na neki čudan način dodiruje i zove me često u svoju kancelariju kako bi "razgovarali" o poslu. Kako da izađem iz ove situacije i sačuvam svoju obitelj?  Anita

Draga Anita,

Situacija u kojoj ste se našli nije nimalo laka kako biste sačuvali svoju obitelj i posao, s druge strane najviše ste ih neželjeno ugrozili – čega ste i sama svjesna. Osjećate se bespomoćno i ne vidite izlaz. Međutim, ponašanje vašeg šefa kažnjivo je zakonom. Takav oblik ponašanja zove se mobbing. Mobbing je oblik ponašanja koji nastaje u radnoj okolini a odnosi se na prijetnje fizičkim i seksualnim nasrtajem i napastovanjem, izoliranjem žrtve, širenjem pogrdnih glasina a često prerasta u teror telefonskim pozivima izvan radnog vremena. Obratite se Udruzi "Mobbing" za direktnu pomoć u vašem problemu. Moj savjet je sigurno prijaviti takvo ponašanje, ali morate zaštiti obitelj. Morate shvatiti kako ne možete tako nastaviti jer će takav način života ostaviti na vama trajne posljedice koje mogu utjecati i na djecu. Ako se bojite priznati sve suprugu, pokušajte mu postepeno ispričati problem na poslu. Nemojte ga izolirati, da je situacija obrnuta i vi biste voljela pomoći mu. Rekli ste da je divna osoba, vjerujte mu – on vas može zaštiti. Ako se suočite s ponašanjem vašeg šefa zajedno, biti ćete jača i izboriti se za vaše pravo. A to je pravo na rad i poštenje. Nitko nikad ne smije tražiti seksualne ili druge usluge kao ucjenu da bi sačuvali posao.

Dragi čitatelji,

Imate problema s vašim sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter