Umijeće života: Ljubomora je jalova


Molim Vas za savjet. Imam 16 godina i  idem u drugi razred srednje škole. Ne znam kako bih se ponašala prema svojoj najboljoj prijateljici, odnosno ne znam procijeniti je li ona u pravu ili krivu. Naime, sviđa mi se jako jedan dečko, stariji od nas godinu dana po školi. Neko vrijeme smo se aktivno dopisivali i bili u kontaktu. Za Valentinovo mi je poklonio i crvenu ružu. Od tada se moja prijateljica promijenila. Pravi se i napada me da sam je zaboravila, da se ja sada pravim važna i slično. Smatram da se nisam promijenila, da sam uvijek ista. Od mene je uvijek tražila da izlazim subotom samo s njom, i zbog toga je moja veza s dečkom puknula. Roditelji me puštaju da izlazim otprilike jednom mjesečno. Sada se osjećam krivom jer sam izgubila dečka u kojeg sam se zaljubila i s kojim mi je bilo lijepo, a istodobno mi prijateljica govori da me nije zaslužio i da je bolje da sam vrijeme provela s njom. Više ne znam tko ima pravo i kako bih se morala ponašati, molim Vas, pojasnite mi situaciju ako ikako možete. U meni vlada kaos.

Hvala, Martina

Draga Martina,

Vaša je dilema česta među mladima kada su, na neki način, prisiljeni birati između prijatelja i simpatije. Često nam ta odluka izgleda presudna i zbog mlade dobi bojimo se izgubiti prijatelja, ili prijateljicu. Postoje razni mitovi i iskustva o prijateljstvu. Ono što Vam mogu reći jest da pravi prijatelj nije ljubomoran te da se prilagođava i pronalazi svoje mjesto u svakoj životnoj situaciji. Pogrešno je misliti da imati dečka znati izgubiti prijateljicu, ili da ako odaberete prijateljicu, gubite dečka. Razgovarajte s prijateljicom i opišite joj koliko Vam je teško, recite joj da biste se i dalje voljeli viđati s dečkom, a da ne želite da ona to shvati kao izdaju. Možda želi samo biti sigurna da ćete pronaći vremena za vas dvije. Ako Vam je stalo do dečka, bez obzira na prekid, pokušajte i s njim razgovarati kako bi Vam pružio priliku za vezu kakvu ste zamislili, ali s tolerancijom prema Vašim potrebama i željama. Iskrene i prave ljubavi i prijateljstva ne stavljaju nas nikad pred velike odabire, baš zato jer tko nas iskreno voli, shvatit će i uvažiti naše potrebe u svakoj situaciji.

Poštovana psihologinjo,

Imam 46 godina, visoko sam obrazovana i sigurna žena. Nedavno se na poslu pojavila mlada djevojka, isto tako kvalificirana i obrazovana. Otkad je počela raditi, primijetila sam dio sebe za koji nisam mislila da postoji, a to  je zavist. Ljubomorna sam kad je uspješna, što nju pitaju za savjet, ona je u centru pažnje i svima zanimljiva. Prema meni se ponašaju kao da imam rok trajanja i svi su vrlo površni u odnosima. Da se razumijemo, vrlo je marljiva i trudi se, ali ja si ne mogu pomoći. Pokušavam joj zakomplicirati neke poslove ili joj uvaliti neke dosadne kako bi je navela da se buni ili da ne poštuje rokove, ali ništa od toga ne pomaže. Znam da moje ponašanje nije fer, ali ne mogu si pomoći a da ne učinim nešto protiv nje. Mogu li kako promijeniti tu situaciju, i, nadasve, zašto je nastao taj meni nepoznati osjećaj?

Poštovana,

Svaka je prinova na poslu zanimljiva dok ne dođe sljedeća. Tvrdite da ste visokoobrazovana i sigurna u sebe, međutim sigurnost u sebe ne stvarate samo obrazovanjem već odgojem i životnim okolnostima. Prvi put se direktno susrećete sa svojevrsnom kompeticijom na poslu, i zato osjećate ljubomoru. Ljubomora može biti vezana za njezinu mladu dob, ali i za entuzijazam koji navodite da Vaša mlada kolegica osjeća prema poslu. Umjesto da pravite planove kako biste joj zakomplicirali posao, preobrazite taj osjećaj u zdravu kompeticiju. Neka Vas ona nadahne i u Vama probudi onaj stari sjaj prema

poslu. Završite neko dodatno usavršavanje, dijelite nesebično svoje znanje i osjećat ćete se puno ispunjenje - a to će i kolege primijetiti. Nemojte se bojati mladih, oni su samo željni iskustva i znanja. Nemojte si dopustiti da Vam ta ljubomora uništi sve lijepo što ste u poslovnoj karijeri stekli. Prihvatite novonastalu situaciju kaomotivaciju za daljnjim obrazovanjem, idejama i trudu na poslu.

Dragi čitatelji,

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter