Umijeće života: Fleksibilni prema potrebama partnera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana psihologinjo Poleis,

Jako mi je teško napisati ovo pismo, ali potrebno mi je Vaše mišljenje. Oženio sam se kad sam svoju današnju suprugu poznavao samo godinu dana. Bila je ljubav mog života, kao i ja njoj. Oženili smo se, uživali i dobili dvoje prekrasne djece. U braku smo već 12 godina. Do prije nekoliko dana mislio sam da imam savršen brak. Bili smo uzor mnogima. Puno smo razgovarali, analizirali situacije, prošli svakakve neugodnosti i probleme na poslu – ali, uvijek smo bili tu jedno za drugo. Svakog smo si dana ponavljali da se volimo, ljubili se prije spavanja, na rastanku. Slobodne dane provodili smo s djecom na jednodnevnim izletima kakve smo si mogli priuštiti. Prije dvije godine preselili smo se u vlastiti stan za koji smo se namučili i podigli kredit. Ne želim skrivati da je financijska situacija problematična. Koliko smo smatrali da ćemo, napokon, biti slobodni od najmodavaca, toliko smo se više okovali za banku. Ali, ne želim sada o tom problemu. Problem je nastao kad je, prije tri tjedna, od mene tražila da prespavam na kauču, jer ona više ne može. Kao grom iz vedra neba. Razgovarali smo dugo, i ona je priznala da već duže vrijeme, ako ne i nekoliko godina, glumi i pretvara se da je sve u redu. Kaže da više ništa nije isto. Kaže da nema slobode, da je kočim u njezinim naumima i ostvarenju planova. Pitam se da li je to dovoljno za rastavu. Pitam se što se točno dogodilo. Svakakve misli su mi prolazile kroz glavu, primjerice da ima drugog – što ona poriče i govori da ne bi mogla zbog djece. Ne znam kako da joj kažem da razmisli još jednom prije nego odemo na put bez povratka. Jako sam tužan, beznadan, depresivan. Ali, pitam se, kako? Kako da je potaknem da se vratimo na naše korake i da je to jedino ispravno? Unaprijed hvala.

Mario, 40

Poštovani gospodine Mario,

Žao mi je što prolazite kroz teško životno razdoblje i nadam se da će se situacija riješiti na najbolji mogući način, a posebice za djecu. Navodite kako Vas je razvijanje takve situacije vrlo iznenadilo, i kako niste primijetili nikakve naznake za takvo ponašanje. Naime, zbog problema i pritisaka kojima smo svakodnevno izloženi, često dobivamo pogrešnu percepciju osoba i svijeta oko nas. Prije nego što porazgovarate ponovno sa suprugom, pokušajte je shvatiti i prihvatiti njezine razloge. Smireno pogledajte u prošlost i što se u njoj dešavalo. Vjerujem da ima mnogo znakova koji ukazuju na neki problem ili poteškoću. Analizirajte sebe što objektivnije. Priupitajte se da li osjeća da je zbog djece bila primorana odreći se nekih poslovnih ambicija, ili se, možda, osjeća nerealiziranom osobom u nekom drugom smislu? Često, misleći da radimo najbolje što možemo, sudimo da je drugima dobro i ugodno u njihovom životu. Nikad ne znamo što je "ispod površine". Kad o svemu dobro razmislite, porazgovarajte i ponudite joj promjene. Ponajprije, dajte si vremena – sebi i njoj. Ništa ne ide preko noći, tako ni ova situacija. Imajte strpljenja, razumijevanja i budite fleksibilni prema tuđim potrebama. Jedino je tako moguće nadati se novom početku.

 

Poštovana,
molim Vas, objasnite mi što su fobije?

Fobija se može definirati kao prekomjerni strah. Često se radi o jednostavnim, nespecifičnim fobijama. Taj bezrazložni strah može biti uzrokovan prisutnošću određenog objekta ili situacije, ili može nastati zbog njezinog zamišljanja. Bol u prsima, ubrzanje srčanog impulsa, znojenje, osjećaj panike, drhtanje i osjećaj da nemamo zraka, samo su neki od fizičkih simptoma. Liječi se kod psihologa ili psihoterapeuta što je preporučljivo ako predstavlja problem u normalnom svakodnevnom funkcioniranju. Najraširenija fobija je strah od (jedne ili više vrsta) životinja, kao strah od psa, pauka i slično. Druga po zastupljenosti je fobija od visine (akrofobija) i strah od zatvorenih prostora (agorafobija). Sve se fobije mogu svrstati u prvenstveno dvije velike grupe: jednostavne (ili specifične) te socijalne, kao strah od ljudi i društvenih situacija.

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Na ova i slična pitanja, dileme, slutnje i probleme, pomoć možete potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis. Pitanja možete poslati na e-mail adresu: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".


Podijeli: Facebook Twiter