Umijeće života: Depresija ima različita lica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobar dan psihologinjo,
Nadam se da mi možete pomoći. Nakon teškog razdoblja u mom životu (depresija) počeo sam ponovno živjeti (iako još katkad osjećam anksioznost nije ništa ozbiljno naspram prije). Kad sam bio loše, spavanje je bilo praktički nemoguća misija. Najviše je problema bilo kad sam morao zaspati, a često sam se i budio. Spavao bih kratko, svega nekoliko sati. Na moje veliko čuđenje, sve se doista u kratkom roku promijenilo.

Sada spavam puno i jako dobro, odnosno čvrsto. Idem spavati oko ponoći budim se na silu u 11 sati ujutro. Teško otvaram oči i rijetko se sjećam sna. Ponekad su to ugodna sjećanja, a ponekad manje. Trenutno nemam stalno zaposlenje, pomažem majci u obavljanju kućanskih poslova koje ona ne može ili ne stigne. Neki su mi rekli da može biti da se izbjegavam suočiti sa stvarnošću, ali mislim da nije tako.
Hvala, Sara


Poštovana Sara,
Depresija je vrlo učestala bolest. Vrlo je važno prepoznati je, i suočiti se s njom. Prema istraživanjima, čak 15 do 20 posto populacije je, u većini slučajeva žene, pogođeno  tim emocionalnim poremećajem. Depresija se može manifestirati na različite načine. U vašem slučaju, moguće je, da ste u razdoblju nesanice poremetili ritam spavanja.

Moguće je, također, da ne vidite valjani razlog zbog kojeg bi trebali ustati ujutro. Depresija ima različite simptome. Mnogi je karakteriziraju kao tužno, usamljeno ili bezvoljno raspoloženje. Činjenica je da su povlačenje iz bilo kakve fizičke aktivnosti, potreba za spavanjem, osjećaj umora još neki od simptoma. Takvo ponašanje ima svoje razloge. Prije svega, pomaže da sačuvamo energiju. Usporava nas i prekida rituale na koje smo navikli.

Poznato je da je u depresivnim stanjima bolje ne donositi odluke, jer nismo u stanju razmišljati i analizirati objektivno. Niste mi napisali da li ste potražili stručnu pomoć psihijatra i da li pijete neke lijekove. Depresija je ozbiljan problem i shvatite ga ozbiljno. Porazgovarajte sa stručnjakom, psihijatrom kako biste ga uspješno riješili. Kao što ste rekli, počeli ste ponovno živjeti što znači da osjećate potrebu srediti svoj život. Nalazite se na dobrom putu, obratite se pravim osobama za pomoć i nastavite hrabro k vašem cilju. Sretno!

Poštovana,
Imam sina od 10 godina. Na kraju školske godine smo, ali to ne smiruje moj nemir i zabrinutost. On ima velikih poteškoća u školi. Uspjeh mu je vrlo varijabilan, teško se koncentrira i nije zainteresiran za pisanje zadaće. Suprug i ja pokušavamo mu pomoći oko učenja i pisanja domaće zadaće, ali ne uspije nam uvijek. Osim toga, ima problem i s vršnjacima iz razreda s kojima ne uspijeva ostvariti kontakt. Ponekad izgleda bezvoljan, ali ne mogu razlikovati kada se radi o lijenosti  a kada o realnom problemu. Kako da mu pomognem?


Poštovana,
Škola je, nakon obitelji, kontekst u kojem djeca sazrijevaju emotivno, kognitivno odnosno intelektualno i u odnosu s vršnjacima. Nerijetko, poteškoće koje primjećujemo kod djece mogu biti signal neugode na emotivnoj ili odnosnoj razini.

Takve se poteškoće mogu manifestirati kao smanjen ili nekonstantni školski uspjeh, poteškoće u koncentraciji i pažnji ili samom učenju. Neuspjeh u školi može poljuljati samopouzdanje djeteta. Bitno je ne podcijeniti ono što nam djeca žele reći. Razgovarajte sa svojim sinom i uspostavite iskren odnos. Neka se osjeća slobodan potužiti se ako nešto ne razumije ili mu je teško, bez straha da će ga netko omalovažiti. Pomozite mu, ukoliko on to želi.

Potičite ga na usvajanje radnih navika i kad učini nešto dobro, nagradite ga - to ne mora biti ni skupo ni veliko, već njemu bitno. Bilo bi dobro da porazgovarate s učiteljicom, koja vam također može pružiti neki dobar savjet. Što se tiče razvijanja i poticanja na prijateljstvo, u razgovoru s njim ćete saznati što mu smeta i već ga od malih nogu naučiti kako smo svi različiti. Ne moraju mu se sva djeca na silu svidjeti, ali sigurna sam da će u razredu pronaći vršnjaka s kojim će se razumjeti. Tko zna, možda i zajedno učiti.

Dragi čitatelji,

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života"

 


Podijeli: Facebook Twiter