Umijeće života: Anksioznost i napadi panike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana psihologinjo,

Molim Vas ako mi možete pojasniti koja je razlika između anksioznosti i napada panike? Koji su simptomi napada panike?

Unaprijed hvala, Marko

Poštovani Marko,

Anksioznost i napadaji panike često se koriste kao sinonimi. U psihologiji se inače koristi terminologija napad panike kao napadi anksioznosti. Ako pogledamo s dijagnostičkog stajališta, koristeći se Dijagnostičkim i statističkim priručnikom za duševne poremećaje (DSM), napad panike se manifestira kao iznenadna pojava straha koja uzrokuje nastanak ozbiljnih fizioloških reakcija. Neki od simptoma su: pojačano lupanje srca, znojenje, drhtanje, osjećaj gušenja odnosno poteškoće u disanju, bol u prsima, mučnina, osjećaj vrtoglavice, strah od smrti, jeza ili udari topline. Osim poteškoća na fiziološkom funkcioniranju, napadaj panike stvara neugodu na osobnoj, poslovnoj i društvenoj razini. Napadaji panike i anksioznost spadaju u poremećaje koji se liječe terapijom kod psihologa ili psihoterapeuta, nerijetko bez korištenja lijekova.

 

Poštovana psihologinjo,

Imam 35 godina i živim u neizvjesnoj poslovnoj situaciji. Svi ugovori za koje sam radila su bili na određeno vrijeme i nikako se ne mogu stabilizirati. Prije nekoliko  mjeseci počela sam raditi na novom radnom mjestu (uvijek na određeno) i ne osjećam se dobro niti sa kolegama niti sa šefom. Oni su vrlo povezani i sigurni u sebe. Meni se čini da stalno kasnim za njima te da ništa ne vrijedim. Ujutro odlazim na posao napeta, ne mogu ni doručkovati jer mi je želudac zatvoren i čini mi se da nemam ni nade niti spasa. U iskušenju sam da sve pustim, ali se onda pitam što ću onda? Znam koliko je frustrirajuće ne raditi, slati bezbroj životopisa bez da itko nazove i ponovno moliti i pitati za pomoć kako bi preživjela do kraja mjeseca. Ne bih voljela ući u takvu situaciju. Ipak, ostaje činjenica da odlazim na posao i osjećam se loše. Što mogu napraviti? Što mi možete savjetovati? Puno hvala

Poštovana,

Prema onome što mi pišete očito je da u poslovnoj sferi proživljavate razdoblje koje nije niti lako niti jednostavno. Ne događa se uvijek da pronalazak posla odgovara sa zadovoljstvom na istom. Također, ulazak u kontekst koji je već satkan različitim međuljudskim odnosima i dinamikama može destabilizirati novog zaposlenika. Prema Vašem tekstu, mogu zaključiti da ste već bila u mogućnosti sagledati pozitivne i negativne strane mogućih odabira. Voljela bih Vas voditi prema jednom razmišljanju, odnosno radi li se o poslu kojeg ste željela, obzirom da se u današnje vrijeme prihvaća gotovo svaki posao koji se ponudi? Kao što i sama navodite, pustite ovaj posao postaje prerizično iako bi se time osjećala bolje.

Pokušajte, prije svega, pojasniti svoje misli, o značenju koje pripisujete atmosferi na poslu, ono što mogu biti vanjski uzroci odnosno oni koji mogu biti uzroci koji nastaju zbog nesigurnosti. U međuvremenu, možete se osvrnuti okolo i tražiti drugo zaposlenje bez da odustanete od sadašnjeg. Nemojte zaboraviti da ne postoje točni ili pogrešni odabiri, već osobni odabiri koji nam odgovaraju u onom kontekstu i trenutku našeg života. Koju god odluku donesete, proživite je mirno jer je ona koju ste procijenili da je za Vas najbolja. Sretno!

(Luana Poleis)


Podijeli: Facebook Twiter