UMIJEĆE ŽIVLJENJA: Roditeljstvo nakon rastave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poštovana,

Imam 43 godine, i otac sam dvije prekrasne djevojčice od deset  i četiri godine. Dok su rasle bile su vrlo povezane i dobro su se slagale, međutim, nakon razvoda od moje supruge, one su preko tjedna s majkom a preko vikenda sa mnom. Teško mi je držati disciplinu koju sam imao prije, čini mi se da se odnos između nas jako promijenio. Želio bih to promijeniti i vratiti se na staro. Svjestan sam da je vrlo teško održati kontakt i kvalitetnu vezu kada nismo svakodnevno zajedno, ali i sam sam odrastao bez prisustva oca i znam koliko je to teško i koje posljedice to nosi. Kako da se ponašam? Sa bivšom suprugom sam, naravno, zbog djece ostao u dobrim odnosima. Rastavljeni smo otprilike dvije godine. Hvala i srdačan pozdrav, Teo

Poštovani Teo,

Za svaku je pohvalu vaš trud oko djece. Već u prijašnjim člancima istaknula sam kako roditeljska uloga ne nestaje nakon rastave i vaše je pismo dokaz tome. Rekli ste da su prošle otprilike dvije godine od kad ste se razveli od supruge. Početno vrijeme adaptacije je prošlo i promjena u vezama između vaše djece i vas, neizbježna je. Da li će promjena, koju već opažate, biti na bolje uvelike ovisi o odnosu s vašom bivšom suprugom. Starija kćer, koja ima deset godina, ubrzo će ući u pubertet, gdje će imati potrebe u kojima ćete se moći povezati na željeni način. Dok je mlađa kćer još premala da bi sama stvarala sudove oko onoga što joj se događa te ukoliko primijeti vaš trud i dobar odnos sa starijom kćerkom rado će se pridružiti. Koji je pravi način za se približiti, ili biti blizu, vlastitoj djeci teško je objasniti. Vaša bivša supruga i vi ih najbolje poznajete. Nije bitno koliko vremena provodite s njima, bitno je kako provodite zajedničko vrijeme. Ponekad možemo biti zajedno cijeli dan a da nismo ništa konstruktivno učinili, a ponekad je dovoljno čak i pola sata – ako znamo prepoznati pravi trenutak. Savjetovala bih vam da razgovarate puno sa svojom djecom, teme mogu biti različite. Ponekad možete neobavezno razgovarati o svakodnevnim stvarima, ali nemojte zaboraviti biti roditelj i prenijeti im pravila, granice, ljubav i vrijednosti. Djeca vole kada imaju roditelje koji ih razumiju i koji su prisutni, ne samo u fizičkom smislu.

Poštovana psihologinjo,

Imam 28 godina i čini mi se da sam u životu sve pogriješila. Završila sam fakultet s visokim ocjenama i studiranje me jako ispunjavalo. Kad sam počela raditi taj posao, nakon početnog entuzijazma i sreće oko vlastite (najviše financijske) slobode ubrzo je sve palo u kolotečinu. Nisam zadovoljna, posao me ne veseli već me čini depresivnom. Mislim da sam sve pogriješila i da sam se trebala baviti nečim drugim. Kad čitam forume vidim da nisam jedina kojoj se to dogodilo ali jednostavno ne znam kako krenuti ispočetka. Može li se to uopće ili je to samo prazna fraza? Hvala, i svaka čast na kolumni. Pozdrav, Jasna R.

Poštovana Jasna,

Vaš je zaključak točan. Niste jedina kojoj se to dogodilo, dapače. Mnogo ljudi postanu svjesni svog poslovnog nezadovoljstva u kasnijim godinama. Najbolji je izbor biti iskren prema samome sebi, kao što ste vi u ovoj situaciji učinili. Na pitanje dali se može sve početi ispočetka, odgovori mogu biti vrlo različiti. Prije svega treba razlučiti što smatrate početkom: novi život ili promjena posla? vi ste već odrasla osoba koja može sama donijeti odluke. Izazovi, kao što je promjena posla, u ovo krizno doba sigurno ne pomažu u donošenju odluke, međutim nikada neće pronaći pravi trenutak za promjenu. Za početak možete se informirati o poslovima i promjenama koje priželjkujete i vidjeti dali će vam se ponuđene opcije svidjeti te dali će ostati samo prazna fraza ili izazov za nešto novo i drukčije, imate mogućnost i odgovornost sama odlučiti. Kakvu ćete odluku donijeti, i kada, ovisi samo o vama. Sretno!

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće življenja".


Podijeli: Facebook Twiter