Umijeće življenja: Hipnoza uspješna dugoročno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobar dan,

Želio bih znati da li je moguće hipnozom izbrisati iz memorije neke slike ili sjećanja koje su traumatizirale neku osobu ili joj ne dopuštaju da žive normalnim, mirnim, životom. Hvala

Poštovani,

Hipnoza je vrlo poznata, ali rijetko korištena tehnika. Nastaje već u staroj Grčkoj, gdje su je koristili za liječenje oboljelih od različitih bolesti. Svoj vrhunac doživljava s Freudom u liječenju simptoma histerije. Danas se najčešće koristi za poticanje ili naviranje određenih sjećanja, oslobađanje od tikova, ovinosti o cigaretama, opuštanje ili oslobađanje od anskioznosti i slično. Dugo je bila korištena, i zastupljena je dan danas u velikoj mjeri, u terapijskim seansama. Ipak, takva tehnika nije pokazala dugoročne rezultate za određene poremećaje ponašanja kao ni za "brisanje" memorije. Ipak, u dugotrajnim terapijama, uz redovito korištenje tehnike u terapijskim seansama ili grupama pokazala se vrlo uspješnom. Bitno je znati da je nemoguće hipnotizirati sve ljude, odnosno da su neke osobe jednostavno "otporne" na hipnozu. Iskoristila bih priliku za naglasiti kako se pogrešno koristi i omalovažava na različitim spektaklima kako bi se pridobila pozornost publike. U vašem konkretnom slučaju preporučujem da je bolje, umjesto ulaganja velikog truda u tzv. brisanje sjećanja i "resetiranje memorije", zdravije i korisnije naučiti pravilno se nositi sa situacijom kao i sa bolnim sjećanjima. Ukoliko je potrebno kroz terapeutski tretman.

Dobar dan psihologinjo,

Jako se plašim mačaka. Voljela bih znati da li se to može smatrati fobijom i može li se nekako izliječiti. Ne sjećam se nikakve specifične traume. To je izrazito veliki strah, iako bi ga riječ "teror" odlično opisala. Formirao se i narastao tijekom godina. Koliko se sjećam, već u dobi od 18 godina bila je prisutna ta nelagoda. Sada imam 55 godina, je li prekasno za nešto učiniti? Rekli su mi da, kad se liječi jedna fobija, odmah nastaje druga. Je li to istina ili samo priče? Hvala unaprijed.

Dobar dan poštovana,

Fobija o mačkama, kao i svaka druga fobija prema, primjerice, životinjama ili drugim specifičnim stvarima ili pojavama može se svrstati u kategoriju specifičnih fobija. Prema ovome što opisujete mogla bih reći da se radi o vrlo rasprostranjenom obliku fobije, koja ipak ne djeluje kroz ograničavanje slobode u svakodnevnom životu. Ne ometa normalno razvijanje poslovnog i društvenog života. Iz navedenih razloga, vrlo je rijetko da netko pita za stručnu pomoć. Nije moguće utvrditi značenje fobije prema nekom poznatom modelu jer svaka fobija sa sobom nosi pretpostavku posebnog značenja i vrijednosti, odnosno ovisno o osobi koja pati ili individulanog konteksta u kojem živi. Specifične fobije često su povezane s iskustvima koje se temelje na pogrešnom ili nenamjernom svakodnevnom učenju. Bez obzira što se osoba ne sjeća specifičnog događaja, vrlo je vjerojatno da asocira potencijalno opasne situacije ili predmete koje same po sebi nisu opasne. Ovakav način razmišljanja vodi osobu da u potpunosti izbjegava kontakt s neugodnom situacijom. Paralelno tome razvija se fobija, pretjerani strah, o toj situaciji, predmetu ili životinji - kao u vašem slučaju. Nema ničeg istinitog u vjerovanju da ukoliko liječite jednu fobiju automatizmom nastaje druga. Ovo vjerovanje nastaje iz nekadašnje prakse da se terapija koncentrira isključivo na simptom, odnosno vidljivi izražaj fobije. Danas se mnogo konstruktivnije radi na otkrivanju uzroka tog simptoma. Naravno, ukoliko se ne pronađe pravi razlog straha vrlo je vjerojatno da će se nelagoda izraziti kroz drugi (psihosomatski) oblik.

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće života".

 

 


Podijeli: Facebook Twiter