Umijeće življenja: Entuzijazam spaja ljude na poslu


Poštovana,

Imam supruga koji radi privatno. Zbog mogućeg objavljivanja mog upita u novinama, neću opisivati radno mjesto ili okruženje – ne želim da me netko prepozna. Problem je u tome što se kao vlasnik i voditelj tog poslovanja jako zbližio sa svojim suradnicima, koji su pretežno ženskog spola. Nisam ljubomorna osoba ili sklona nekim groznim sumnjama, ali me jako ljuti što i kad ne radi stalno spominje neke radnice. Ako neka od njih odlazi na godišnji odmor, pravi se kao da je propao svijet što je neće biti. Mislim, drago mi je što ima povjerenja u druge i što je našao kvalitetne suradnike, ali mislim da je njegovo ponašanje pretjerano. Ponekad se osjećam zapostavljena ili da moj posao ne vrijedi koliko i njegov, ili kao posao njegovih suradnika. To je za mene veliki izvor frustracija, znam se iznervirati toliko da patim od velikih migrena pa moram gutati tablete protiv bolova. Ponavljam, nisam ljubomorna i imam potpuno povjerenje u njega. Dugo smo zajedno i lijepo se slažemo. Jednostavno ne mogu shvatiti zašto je toliko povezan sa svojim suradnicima. Postoji li neko logično objašnjenje? Hvala!

Poštovana,

Navodite kako imate povjerenja u vlastitog supruga i da se nakon dugogodišnjeg braka lijepo slažete. To je dobar znak jer znači da u vašem braku vlada iskrenost. Ono što bih vam savjetovala jest da, ako to već niste učinili, porazgovarate otvoreno sa svojim suprugom. Ne koristite napadački ton, već mu objasnite vaš kuriozitet. Navodite kako niste ljubomorna osoba, iako se mala doza ljubomore može prepoznati između redaka. To je potpuno normalno jer ukazuje da su ljubavni osjećaji prisutni i jaki. U poslovnom okruženju nastaje posebna vrsta povezanosti koja vodi ljude prema zajedničkom cilju. Ono što ih povezuje jest entuzijazam. U najuspješnijim svjetskim tvrtkama svaki element, odnosno svaki suradnik je bitan, jer na svoj, originalni i jedinstveni, način doprinosi razvoju projekta ili poslovanja. Često kažemo da nitko nije nezamjenjiv, što je u poslovnom smislu istina, ali bilo koji suradnik daje svoj otisak koji je nemoguće nadomjestiti. Ako osoba koju navodite jest entuzijast i pričljiva, sigurno je da se njezina odsutnost primijeti. Prema opisu mogu zaključiti da se radi o malom poslovanju. Podržite svog supruga u radu, nemojte sumnjati u njega, ali uvijek je dobro postavljati pitanja ako tražimo neka pojašnjenja. Tko ništa ne skriva, uvijek će rado odgovoriti i argumentirati.

Zovem se Jure, imam 21 godinu i živim izvan Istre. Nadam se da ćete mi odgovoriti. Naime, u posljednje vrijeme dolazim u susret s definicijom "planktonska ljubav" i nije mi potpuno jasno o čemu se radi. Da budem iskren, moja je (sada bivša) cura rekla da između nas ne može funkcionirati jer da je naša ljubav, eto, planktonska. Na pitanje da li mogu učiniti što da to promijenim, odgovorila je da sam se trebao prije sjetiti. Molim vas za iskreni odgovor, jesam li mogao na to prije djelovati?

Poštovani Jure,

Izraz platonska ljubav koristi se za opisivanje vrste ljubavi koja nema potrebu za fizičkim iskazivanjem. Najjednostavniji primjer jest duboko i iskreno prijateljstvo koje ne pokazuje dublje, ili drukčije interese. Vrlo ste mlad i premalo je poznatih podataka da bih vam mogla reći ako ste mogli prije nešto mijenjati. Ukoliko ste zbilja doživjeli platonsku ljubav, to nije toliko loše kako u vašem pismu zvuči. Zapravo ste upoznali apsolutno nesebičnu ljubav, odnosno ljubav bez interesa. Ako ste mogli što učiniti dok ste bili u vezi, najbolje ćete znati ako analizirate svoje ponašanje kroz vrijeme i objektivno sagledate što ste mogli učiniti drukčije. Na greškama se uči i upoznaje same sebe. Samo hrabro i strpljivo i pronaći ćete pravu ljubav.

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće življenja".


Podijeli: Facebook Twiter