Umijeće življenja: Djecu učiti kontrolirati emocije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Imam 36 godina i dvoje djece. Stariji sin, koji sada ima osam godina, je dijete iz prvog braka. Zbog njega vam se i obraćam. Naime, u vrijeme kad smo se njegov otac i ja razveli nije bilo problema i činilo se da je sve lijepo prihvatio. Kako vrijeme odmiče, a prošlo je skoro četiri godine od tada, primijetila sam neka ponašanja koja prije nisu bila prisutna. Što se najviše ističe su njegovi agresivni ispadi. Kada je nešto ljut, ili ima osjećaj da je počinjena nepravda, dogodi se da ne zna kontrolirati tu ljutnju. Ako se prije veselio odlasku i druženju s ocem, sada više to ne čini. Kada treba otići, histerizira i plače. Bivši suprug mi je ispričao da se nerijetko događa da se, kad je kod njega, zatvara u sobu i plače. Ne znam što učiniti, kako se postaviti jer ne razumijem što se točno događa. Molim vas, možete li mi ikako pomoći? Hvala, A.

Teško je ponuditi konkretni savjet ne znajući cjelokupnu situaciju (u pismu ne navodite nikakve detalje o sadašnjoj situaciji). Djeca metaboliziraju promjene na svoj način i je li zaista njegova ljutnja odraz rastave, teško je reći. Smatram da je vaš sin već dovoljno velik da s njim otvoreno porazgovarate. Roditelji, često nesvjesno, griješe nadajući se da će situacija proći sama od sebe. Moramo biti svjesni da ni u odrasloj dobi ništa ne prolazi s vremenom, već je potrebno biti otvoren, smiren i realan.

To se može pokazati kao najteži korak jer možda nismo uvijek spremni čuti istinu, ali ona se uvijek isplati. Više sam puta, u prošlim člancima, pisala o važnosti i ulozi iskrenosti u svim međuljudskim odnosima, a ponajviše u roditeljskim. Što se tiče agresivnih ispada, vezani su za kontrolu emocija i mogu ukazivati na emocionalnu nezrelost. Objasnite mu da agresivni načini reagiranja nisu prihvatljivi i nisu kvalitetan način komunikacije. Udarcem ne prenosimo poruku naše ljutnje, već samo ispoljavamo bijes na nekom drugom. Na kontroli emocija treba strukturirano raditi sa svom djecom. Moraju naučiti prepoznati vlastite osjećaje i time poštivati tuđe. Nemojte se bojati otkriti što ga muči, nemojte se bojati postavljati pitanja. To je jedini i siguran način do odgovora kojeg tražite. Ako se problem ipak nastavi, savjetujem vam da se obratite psihologu za stručnu pomoć.

Moja kći pohađa vrtić. Navršit će skoro pet godina. Zadnje vrijeme jako se buni zbog odlaska u vrtić i ima problema s kontroliranjem mokrenja tijekom noći. Problem koji dosad nije nikad postojao. Naime, čini mi se da u vrtiću postoji jedna djevojčica koja joj uporno nameće svoj način rada i omalovažava je. Ruga joj se kako je odjevena, autu u kojem se vozi, s kime se druži, kako se igra. Uglavnom, čini joj život težim nego što bi trebao biti. Ne želim raditi od mrvice veliki problem, ali potrebno je da ona odlazi u vrtić, a ne znam kako da se postavim pred vlastitom kćeri u odnosnu na drugu djevojčicu. Hvala i pozdrav, jedna mama.

Vrtić je sredina u kojoj se prvi put susreću djeca različite dobi, ali i odgojnih i/ili kulturoloških navika. Situacija koju opisujete nerijetko se događa. Iako odgajateljice to primijete i rješavanju, bilo bi dobro da za početak o tome porazgovarate upravo s njima. One najbolje poznaju djecu i prate razvoj njihovih prijateljstava. Vjerujem da ćete pronaći mjesta za suradnju, pogotovo u neposrednom opažanju odnosa dviju djevojčica.

Obavezno razgovarajte sa svojom kćerkicom i objasnite da postoje djeca koja se ne ponašaju kako ona očekuje, ali da mora naučiti da je drugi poštuju kao što ona mora poštovati druge. Iako su to teške riječi za četverogodišnjakinju, potkrijepite ih konkretnim primjerima da bi lakše shvatila. Postoje riječi i rečenice koje naša djeca moraju čuti od odraslih. Mislim da je opisana situacija prigodna za učenje o samopoštovanju - od malih nogu i na pravilan način.

Imate li problema sa sinom ili kćerkom? Ne slažete se najbolje sa svojim šefom? Naljutili ste se na prijateljicu? Kako ćete prekinuti dugogodišnju vezu? Ne ova o slična pitanja, na dileme, slutnje i probleme, svake nedjelje pomoć možete na ovim stranicama potražiti od naše psihologinje, mag. Luane Poleis u rubrici. Pitanja možete poslati meilom na: redakcija @glasistre.hr i [email protected] <mailto:[email protected]>, odnosno običnom poštom na Glas Istre, 52100 Pula za rubriku "Umijeće življenja".


Podijeli: Facebook Twiter