?umbir - zacin i lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

?umbir, gomoljasta biljka podrijetlom iz Kine, jedan je od najtraženijih zacina u azijskim kuhinjama. Jakog okusa i specificne arome, od davnina se osim u gastronomske, koristi i u ljekovite svrhe jer ima dokazana protuupalna svojstva.

Oblozi od dumbira opuštaju mišice, toplina obloga potice cirkulaciju krvi, ublažava bolove u ledima, reumatizam, artritis te jaca imunitet. Upravo zato se dumbiroterapija preporucuje kao jedan od najucinkovitijih tretmana u hladnijim mjesecima kojima cete vratiti organizmu energiju, ugrijati tijelo i ojacati njegovu otpornost.

?umbir zovu cudotvornom biljkom zbog njegovih brojnih blagotvornih djelovanja. Tradicionalno se koristi u pripravcima koji smiruju upale i nadražaje dišnih putova, za lijecenje angina i upala nosa, uha, a djeluje i na probavne organe.

Smatraju ga lijekom za cijeli probavni sustav, štiti sluznicu te sprjecava stvaranje cira i grceve želuca. Odlican je kod uklanjanja tegoba nadutosti i protiv mucnina. Umiruje glavobolju, poboljšava cirkulaciju, potice preznojavanje, sprjecava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol i krvni tlak.

Ima i jako antioksidativno djelovanje cime usporava proces starenja. Organizam cisti od toksina. Ubrzava oporavak oštecenog tkiva nakon raznih upalnih stanja. Za pripremu pripravaka od dumbira koristi se gomolj biljke koji sadrži aktivne tvari, a zahvaljujuci kojima dumbir i ima protuupalna i ljekovita djelovanja na ljudsko zdravlje.

?umbiroterapija je odlicna za pripremu organizma za hladnije dane. Topli oblozi se postavljaju na tijelo uz laganu masažu cime se postiže revitalizirajuci ucinak, pojacava se cirkulacija, potice se imunološki sustav te oslobada tijelo nakupljenih štetnih tvari i toksina.

Svježi dumbir vraca vitalnost i energiju. Buduci da njegova toplina prodire duboko u tkivo, povoljno djeluje na vitalne organe kao što su bubrezi, pluca i jetra. Oblozi su posebice korisni kod ukocenih leda, bolnih mišica te svih kronicnih bolova.


Podijeli: Facebook Twiter