Umažanin pješice od Jordana do Umaga

Goran Blažević na jednom od svojih putovanja
Goran Blažević na jednom od svojih putovanja

Tridesettrogodišnji Umažanin Goran Blažević, koji je propješačio rodnu Istru i Camino de Santiago, te koji je 2012. godine krenuo pješice na put od Umaga do Rima, započeo je ovoga tjedna novu avanturu - cilj mu je prepješačiti put od Jordana do Umaga.

Pet mjeseci hoda

Naime, do Ammana Goran putuje avionom, dolazi do pustinje Wadi Rum, nakon čega ide do Petre, odakle počinje njegovo hodanje. Na putu od 3.500 kilometara koji će, planira, trajati oko pet mjeseci, proći će kroz Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru.

Ovim će putovanjem odraditi treće hodočašće, nakon čega, ulaskom u Tursku, započinje i put izbjeglica. Njegova je životna priča ona s ruksakom na leđima, puna avantura, predivnih uspomena i velikih planova. Pješačiti je započeo sa osamnaest godina jer kaže, voli nositi ruksak posvuda sa sobom, voli tu težinu i slobodu koja to dozvoljava.

Solidarnost s izbjeglima

- Radim to za sve one koji su daleko od doma i koji se možda u njega nikad neće vratiti. Za milijun i pol Sirijaca koji su sklonište našli u Jordanu, za dva i pol do četiri milijuna izbjeglica u Turskoj. Za 60.000 njih na grčko-makedonskoj granici, za 800.000 izbjeglica koje su prošle kroz Hrvatsku prije nego se balkanska ruta zatvorila. Hodat ću za sve Palestince i Iračane koje su svi već zaboravili. Za muslimane koji se u medijima prikazuju kao barbari posljednjih petnaest godina. Za njihovu gostoljubivost koju se nadam dokazati.

Njegovi se putopisi i putovanja mogu pratiti na facebook stranici Goran Blažević 4 km/h. (T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter