Umažanin Maksuti 999. s transplantiranim bubregom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Shtjefen Maksuti jedan je od dvojice pacijenata kojima je prije tri dana u Kliničkom bolničkom centru Rijeka presađen bubreg, čime je riječka bolnica dostigla brojku od tisuću transplantacija ovog organa. Premda povijesni tisućiti pacijent nije bio raspoložen za razgovor s novinarima, Shtjefen Maksuti broj 999 pamtit će kao svoj sretan broj.

Ovaj 54-godišnjak iz Umaga nema riječi kojima bi izrazio svoju duboku zahvalnost darivatelju čiji mu je organ spasio život, a za medicinski tim riječke bolnice s kojim se prvi put susreo prije nepunih godinu dana, ima samo riječi hvale. Profesionalnost, dobra organizacija i brzina, glavne su odrednice kojima opisuje riječku medicinsku ekipu.

– Bio je utorak poslijepodne i bio sam kod kuće za računalom. Zazvonio je telefon, zvao je doktor Rački sa Zavoda za dijalizu i pitao me jesam li spreman na transplantaciju. Da spreman! Kako ne bih bio spreman! Odmah sam došao u Rijeku i u 19 sati bio sam na operacijskom stolu. Sada sam ovdje i jako se dobro osjećam zahvaljujući cijeloj medicinskoj ekipi i darivatelju – rekao nam je Maksuti, kojeg smo jučer posjetili u sobi za izolaciju na Klinici za urologiju.

Njegova priča suprotna je mišljenju da na organ valja dugo čekati i dobro ilustrira trenutačno stanje u transplantacijskoj medicini u Hrvatskoj. U Ministarstvu zdravlja inače ističu da je prosječno čekanje na transplantaciju bubrega u Hrvatskoj oko dvije godine, dok je u KBC-u Rijeka to čekanje još kraće, budući da je lista čekanja na bubreg u posljednje tri godine smanjena za 60 posto.

Maksuti je u samo nekoliko mjeseci dobio mogućnost za prvu transplantaciju bubrega. Zbog zdravstvenih problema ta transplantacija nije bila moguća i zbog toga neko vrijeme nije bio na listi.

Nakon što je njegovo ime ponovo vraćeno na listu čekanja za transplantaciju bubrega, mogućnost za dobivanje organa pojavila se vrlo brzo.

– Prvu ponudu dobio sam u kolovozu prošle godine. S obzirom da sam imao kamence, ispostavilo se da ipak nisam kandidat za transplantaciju. Nedavno sam ponovo došao na listu čekanja i sada sam kao što vidite ovdje.Mislim da moj primjer jasno govori da u riječkoj bolnici, kad su transplantacije u pitanju, sve ide jako brzo i da ovaj posao obavlja dobro uigrana ekipa – poručio je Maksuti.

 


Podijeli: Facebook Twiter