Umažanima besplatne usluge koparske knjižnice


Članovi Gradske knjižnice Umag odnedavno imaju prilike besplatno koristiti sve usluge Središnje knjižnice Srečka Vilhara iz Kopra, kao i njihovi članovi usluge umaške knjižnice, dogovoreno je sporazumom o suradnji koji su potpisali ravnatelji Neven Ušumović i David Runco.

Kako je na konferenciji za novinare rekao ravnatelj umaške knjižnice Ušumović, ovom su potpisivanju prethodile godine zajedničke suradnje i organizacija Foruma Tomizza, te dodao kako je to korak naprijed u zbližavanju i novoj kooperativnosti knjižnica u regiji koji promovira međunarodni projekt Knjižnice bez granica, koji je inicirala upravo koparska knjižnica. Njegov koparski kolega Runco istaknuo je kako je riječ o obostranoj koristi, jer ovom suradnjom počinju padati "rampe" o kojim je bilo govora na nedavnom Forumu Tomizza.

Ovom su prilikom u umaškoj knjižnici izložene knjige iz koparske ustanove, uglavnom novija izdanja trenutni hitovi.

Osim besplatne članarine, suradnjom je umaškim članovima knjižnice omogućen i besplatan pristup elektroničkim izvorima koparske knjižnice, koja broji znatan broj digitalne građe na slovenskom, talijanskom i engleskom jeziku. Članovi će osim identifikacijskog broja koji ide uz besplatnu iskaznicu dobiti i lozinku za pristup elektroničkim izvorima.

Imat će tako mogućnost besplatne posudbe slovenskih elektronskih knjiga iz sustava Biblos i izabranih elektronskih knjiga na engleskom jeziku koje nudi EbscoHost. Slobodan će im biti pristup i ostalim bazama podataka koje koparska knjižnica već nekoliko godinama nudi svojim korisnicima, a među kojima su podaci: pravnog portala Ius-info, financijskog, poreznog i računovodstvenog portala Find-info, poslovne zbirke podataka Gvin, kao i podaci enciklopedije Britannica Public Library Edition.

Kako je rekla Luana Malec, koparska voditeljica matične službe za slovenske knjižnice u regiji, za korištenje ovih elektroničkih izvora nije potrebno pohađati svaki dan knjižnicu u Umagu ili Kopru već se s osobnom lozinkom mogu samostalno koristiti od kuće, škole, na radnom mjestu i slično. Sve navedene mogućnosti bit će od velike koristi za sve one koji pohađaju srednju školu u slovenskoj Istri ili studiraju u Sloveniji, istaknuo je Slaviša Šmalc, v.d. gradskog odjela za društvene djelatnosti i dodao kako je to značajno i za pripadnike slovenske nacionalne manjine u Umagu s kojima imaju značajnu suradnju.  (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter