Umažani zajedno grade budućnost i zajedno stvaraju povijest


U ponedjeljak je u Umagu svečano otvorena nova područna škola i vrtić u Petroviji, čija investicija iznosi gotovo sedam milijuna kuna. Od toga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio 700 tisuća kuna, u svrhu poboljšanja kvalitete boravka djece u zgradi.

Unazad godinu dana je postavljen kamen temeljac, tako da Umažani nisu dugo čekali da njihova djeca zakorače u nove prostore. Škola i vrtić se nalaze u zgradi na dvije etaže površine 600 četvornih metara, a pohađati će ju učenici od prvog do četvrtog razreda. Što se tiče vrtića, biti će osigurana jaslička skupina za petnaestak djece i vrtićka skupina za njih dvadesetak.

Upisana 22 prvašića

Ravnateljice umaških vrtića Ondina Šimičić i Marija Adamović su se zahvalile gradonačelniku i njegovim suradnicima. Vidno uzbuđenim mališanima, mnogobrojnim Umažanima i uzvanicima se, između ostalih, obratio i predsjednik MO Petrovija Nadio Krt, te ravnatelj OŠ Marija i Lina, Mato Vidović.

- Dana 11. kolovoza 1910. godine je izgrađena ova škola. Nemam točne podatke koliko je bilo prvoupisanih učenika. Godine '47./'48. bila su upisana 22 učenika, to je ujedno bila prva školska godina nakon Drugog svjetskog rata, a posebna mi je čast pozdraviti i Vidu Verbec koja je u školi radila 22 godine. Očito da brojka 22 ima neko posebno značenje, jer danas u ovu školu ulaze 22 učenika od prvog do četvrtog razreda, rekao je Vidović.

- Danas je jedan od onih dana koji će ostati u sjećanju svih nas, posebno mještana Petrovije i okolnih naselja, te svih ljudi dobre volje, iz jednostavnog razloga što zajedno gradimo budućnost i zajedno stvaramo povijest, a sve to kao rezultat zajedničkog promišljanja i rada, kazao je Bassanese.

Dan je to, ističe, koji će zauvijek ostati zapisan u povijesti kao dan kada je Petrovija dobila mjesto koje daje nadu i pruža sigurnost u budućem životu. Grad Umag je godine 2010. pokrenuo projekt ''Umag- Grad djece 2010.-2020.'', s ciljem da se za stvore najbolji uvjeti za razvoj, a to znači izgraditi ili rekonstruirati sve vrtiće i osnovne škole na području Umaga.

Besplatan prijevoz i knjige

- Upravo stoga, sustavno i planski ulažemo u kvalitetu predškolskog i školskog odgoja. U više smo navrata dokazali da je Umag najuspješniji primjer u Hrvatskoj u predškolskom i školskom obrazovanju. Naš je cilj da svako predškolsko dijete Umaga, od njih 600, ima osigurano mjesto u vrtiću, najkvalitetnije, a istovremeno i najjeftinije uvjete boravka u novim vrtićima. Svaki osnovnoškolac ima besplatne udžbenike, besplatan prijevoz u školu, te novu ili pak rekonstruiranu školu sa svim pomagalima. Nikada do sada u povijesti Umaga se nije dogodilo da se istovremeno gradi novi centralni vrtić i novi područni vrtić i školu. Radom i djelima, kaže, pokazuju društvenu odgovornost, razumijevanje i skrb o djeci, te koliko im je stalo do kvalitete života, boravka i obrazovanja najmlađih, rekao je gradonačelnik Vili Bassanese

Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se učenici područnog vrtića i škole Petrovija, koji su glazbenim i plesnim točkama podigli atmosferu. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter