Umažani protiv marine u uvali Pozioi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najava da ce se s unutarnje strane postojeceg gata u umaškoj uvali Pozioi, na mandracu nasipanom prije nekoliko godina u naselju Moela, graditi marina s 200 vezova ukupne površine 6,5 hektara izazvala je negodovanje gradana na prvom javnom predstavljanju buduceg turistickog kompleksa "Terra Istriana".

Premijerna prezentacija uprilicena je za žitelje Mjesnog odbora Moela, jer ce se taj resort nalaziti u njihovoj zoni, a o projektu su govorili arhitekti Boris Zuliani iz umaškog Studija Dvor i Boris Petronijevic iz pulske tvrtke Urbis 72, te predstavnici investitora, Tvornice cementa Umag - potpredsjednik Uprave Željko Paic i jedan od njenih vecinskih vlasnika Vilim Drašcic.

I projektanti i celnici cementare zagovarali su marinu unutar tog zaljeva i ustvrdili da ne stoji teza o njegovu zagadenju zbog dolaska velikih jahti.

Gradani su istaknuli da podržavaju sve što ce se na tom dijelu grada dogoditi - luksuzno naselje s hotelima i vilama, ali ne i marinu koja ce sigurno "zatvoriti" dvije plaže u Moeli koje domicilno stanovništvo najcešce koristi - tzv. "vojnu" ili "invalidsku", te plažu Afrika, naveo je predsjednik MO-a Moela Valdi Buršic, koji je i gradski procelnik za komunalni sustav.

Boris Brajkovic kazao je da investitori prljavi dio investicije ostavljaju gradanima (poznato je da tamo gdje se otvori marina više nema plaža), a cisti dio bit ce s vanjske strane gata, gdje ce se kupati gosti u turistickom naselju. Zbog suživota sa zajednicom, istaknuo je Krešimir Vedo, ujedno i direktor komunalnog poduzeca 6. maj, trebalo bi marinu premjestiti s vanjske strane gata. To bi možda koštalo oko milijun eura više, ali drži da u tom projektu teškom 200-tinjak milijuna eura to ne bi trebalo puno znaciti.

"Dajte gradanima ruku, ovo je agresija na nas, nitko se nikada u marini nije kupao", rijeci su Veda. Paic je napomenuo da ce studija utjecaja na okoliš pokazati radi li se tu o agresiji. Drašcic je dodao da marina nece imati suhi vez, zamišljena je za vece brodove i jahte, bit ce tocno definiran koridor kuda ce se plovila kretati, te da ne bi smjelo biti prepreka za plaže. Najavio je da ce se biti izgradeno prema najvišim ekološkim standardima, te da ce sve što rade biti bolje od sadašnjeg stanja.

Na upit može li se marina napraviti u postojecem jezeru celnici cementare odgovorili su negativno. Za trajektnu luku, koja bi trebala po Prostornom planu Istarske županije biti na mjestu sadašnjeg gata, receno je da najvjerojatnije se nikad za tu namjenu nece koristiti.

Prezentacija gradanima održana je uoci javne rasprave o ciljanim izmjenama i dopunama Prostornog plana Umaga, zakazane za 3. studenog, a nakon toga u roku od mjesec dana predstavit ce se i Urbanisticki plan uredenja Terra Istriana".

Projekt "Terra Istriana" zamišljen je još prije 20-ak godina, kada je cementari pocelo nestajati sirovine za rad. Buduce luksuzno turisticko naselje prostirat ce se na ukupno 120 hektara na Kravljem rtu (sve zajedno s jezerom Fiandara koje vec postoji, poljoprivrednim dijelom, životinjskim parkom i marinom). Naselje bi trebalo imati ukupno 2.270 postelja i 3,5 kilometara dugu šetnicu, rekao je Paic. (Tanja KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter